Nya grafikkort från Nvidia och "Freesync"-stöd

Det hör till tradition att Nvidia är bland de första att hålla evenemang under Consumer Electronics Show. För en gångs skull handlade inte allt om Tegra och självkörande bilar, utan det var spel och Geforce som stod i rampljuset när Nvidia höll i presentationen.

Geforce RTX 2060 ser dagens ljus

Den stora nyheten var lanseringen av Geforce RTX 2060, som tog arkitekturen Turing och stöd för ray tracing i realtid till den övre mellanklassen. Det här blev det fjärde grafikkortet i serien och det bygger kring grafikkretsen TU106, precis som RTX 2070, men i ett nedskalat utförande.

Geforce_RTX_2060-1.jpg

För att få ned priset fick grafikkortet ett antal SM-kluster avstängda, med resultatet 1 920 CUDA-kärnor istället för 2 304 stycken hos RTX 2070. En konsekvens av detta blev även 240 Tensor-kärnor och 30 RT-kärnor för ray tracing, att jämföra mot 288 respektive 36 stycken för dess tidigare TU106-utrustade syskon.

En annan stor förändring var att minnesbussen kapats kraftigt från 256 till 192 bitar. Till detta hör 6 GB GDDR6 i en effektiv klockfrekvens om 14 000 MHz för en teoretisk bandbredd om 336 GB/s – en bra bit under RTX 2070 men samtidigt mycket högre än GTX 1070 och GTX 1070 Ti som modellen ersätter.

Nvidia Geforce RTX 2060 – Turing för övre mellanklassen

Kort efter presentationen kunde även vi på SweClockers släppa vårt test av Geforce RTX 2060. Vad vi tycker finns att läsa i sammanfattningen, men kort summerat handlar det om ett grafikkort som levererar bra prestanda för pengarna. Huruvida det räcker för att driva spel med ray tracing är en högst subjektiv fråga, som kommer bli allt svårare att besvara i takt med att fler spel får stöd för tekniken.

Image from iOS (10).jpg

Geforce RTX-serien äntrar bärbara datorer

För den som gillar bärbara speldatorer presenterade Nvidia under CES 2019 sin Geforce RTX-serie för kategorin. Det handlade om Geforce RTX 2080, RTX 2070 och RTX 2060 för de mest högpresterande bärbara datorerna. Trion släpptes även i utförandet Max-Q Design, där klockfrekvenserna skruvats ned i olika utsträckning för att de alla ska landa på 80 W TDP.

Nvidia avtäcker Geforce RTX-serien för bärbara datorer på CES 2019

De första bärbara datorerna med Geforce RTX-grafikkort släpps den 29 januari. Totalt ska det handla om 40 unika modeller, varav 17 baseras kring grafikkort med suffixet Max-Q Design och därmed är nedslimmade varianter.

Nvidia ger stöd för VESA Adaptive Sync

Adaptiv bildsynkronisering, att skärmens uppdateringsfrekvens följer antalet bilder per sekund (FPS) som grafikkort förmår att rendera, har länge varit ett viktigt säljargument för Nvidia och AMD. Där AMD gått en mer öppen väg med Freesync har Nvidia arbetat på sin proprietära variant G-Sync.

Under CES 2019 överraskade Nvidia med att de öppnar upp G-Sync och tillåter det på skärmar med VESA Adaptive Sync. I praktiken innebär det att det numera är möjligt att köra med adaptiv bildsynkronisering på skärmar som saluförs med stämpeln AMD Freesync.

Medan tekniken kan aktiveras på samtliga skärmar med VESA Adaptive Sync slås det endast på automatiskt med ett dussin utvalda, som enligt Nvidia levererar en upplevelse i linje med G-Sync. Till de som äger en av de hundratals skärmar som av ett eller annat skäl är budskapet; lycka till, men vi garanterar ingenting.

Läs mer om adaptiv bildsynkronisering: