Sammanfattning

Nvidias Geforce RTX 2060-serie tar äntligen ned priset till mer rimliga nivåer för vanliga användare som inte alltid letar efter prestanda i varje hörn. Som vanligt efter varje lansering från Nvidia väntas ett antal tredjepartskort kort efter, där priserna vanligtvis är högre än referensmodellen.

EVGA_Gigabyte_2060-14.jpg

Nu när tredjepartskorten börjar dyka upp i handeln varierar priset en hel del beroende på modell. Riktpriset för Geforce RTX 2060 är 3 999 kronor och det går faktiskt att hitta enstaka kort till det priset, medan andra med svulstiga kylare och tilltagna klockfrekvenser går upp till 5 000 kronor.

Prispåslaget handlar ofta om en mer påkostad kylarlösning och överklockning direkt ur kartong. Sett till prestandasiffrorna ger det inte någon enorm förbättring i bildfrekvens, men kan samtidigt vara trevligt för den som inte vill överklocka själv och fortfarande få ut några bildrutor extra.

EVGA Geforce RTX 2060 XC

EVGA brukar ofta visa upp riktigt fläskiga modeller, men för mellanklassen handlar det om lite mer vardagliga kort för en lägre prislapp. Bolaget använder referenskretskortet av Geforce RTX 2060 och håller kvar vid längden på det för mindre byggen. Däremot tar kylaren upp tre expansionsplatser, vilket förstör hela poängen med ett litet grafikkort för bland annat Mini ITX-byggen.

EVGA_Gigabyte_2060-3.jpg

Trots en väldigt stor kylfläns saknar kortet semi-passiv drift och fläkten ligger runt 1 000 RPM under vila, något som är helt oförståeligt för redaktionen. Till ett pris runt 4 500 kronor är kortet inte oskälig dyrt, men det är svårt att se vem det är riktat mot. EVGA imponerar inte alls med Geforce RTX 2060 XC när det finns betydligt roligare kort på marknaden till en liknande peng.

Fördelar

  • Godkänd spelprestanda

  • Fabriksöverklockning

Nackdelar

  • Poänglös formfaktor

  • Hög ljudnivå

  • Saknar semi-passiv fläktkurva

  • Ont om anslutningar

Pris vid publicering: 4 500 kronor inklusive moms
Lägsta pris:

Gigabyte Geforce RTX 2060 Gaming OC Pro

Gigabyte Geforce RTX 2060 Gaming OC Pro har en del förbättring över kortet utan Pro-suffixet. Det handlar om en ordentligt uppgraderad kylfläns med resultatet att det blir ett någorlunda tyst kort med bra temperaturer, vilket givetvis flankeras av semi-passiv drift. Den medföljande fabriksöverklockningen innebär en prestandavinst på blygsamma fyra procent, med marginal för egen överklockning vid behov.

EVGA_Gigabyte_2060-8.jpg

I dagsläget ligger kortet runt 4 700 kronor vilken börjar bli smärtsamt dyrt för ett Geforce RTX 2060, samtidigt så finns det ingen vettig konkurrent i klassen och måste slänga ut någon tusenlapp för nästa prestandasteg. Slutsatsen blir att Gigabyte Geforce RTX 2060 Gaming OC Pro är ett bra kort i klassen, dock med en något för hög prislapp.

Gigabyte Geforce RTX 2060 Gaming OC Pro ger bra prestanda med en låg ljudnivå

Fördelar

  • Godkänd spelprestanda

  • Vettig kylarlösning

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Fabriksöverklockning

Nackdelar

  • Onödigt hög effektförbrukning

  • Priset

Pris vid publicering: 4 800 kronor inklusive moms
Lägsta pris: