Användning och ergonomi

Kategorin gamingstolar brukar erbjuda viss funktionalitet som annars inte är vanligt i kontorsstolar, exempelvis gungande och liggande läge. För normalt bruk – det vill säga ett upprätt sittande med korrekt hållning, rätvinklade knän och armbågar i höjd med bordsskiva – finns det ingen direkt nytta att dra av detta, men vid mer allmänt slappande är det väldigt trevligt.

Det är en bekymmerslös operation att föra bak armstöden, fälla ryggstödet med handtaget på höger sida och justeringsspaken för lutande av stolsbotten på vänster sida. Det lämnar mig med en lutning på upp till 135 grader, kombinera det med 11 grader lutning i själva basen och stolen är närmare en vågrät profil än lodrät.

Laine_NobleEpic_XD2_contrast.jpg
Laine_NobleEpic_XD3_contrast.jpg

För någon av medellängd stämmer stolens rygg mycket bra i höjd. Basplattans gascylinder är av modell längre med sitthöjden 495 mm till 595 mm, vilket medför att användare under medellängd har rapporterat problem även i bottenläge.

Tidigare sålde Noblechair ytterligare två versioner av gascylinder, 15 mm respektive 30 mm kortare än standardutförande. Idag syns tyvärr inte utbytesdelarna på webbplatsen, och gamla produktlänkar leder ingenstans.

Laine_NobleEpic_XE1_contrast.jpg

På grund av den sportiga utformningen medför det också att axelstöden är ganska aggressivt vinklade framåt och inåt. Inte nyttigt på lång sikt och kan kännas något påträngande för den mer bredaxlade individen. Medföljande kuddar för nacke och ländrygg mildrar detta något.

Laine_NobleEpic_XE2_contrast.jpg

Själva stolsryggen är något konkav och nära 90-gradig inställning lutar den överkroppen framåt. Det är tyvärr något som nästan alla skålade stolar i gamingkategorin har gemensamt och är värt att ha i åtanke vid köp. Vid lättare tillbakalutning av stolsryggen dämpas effekten av detta problem, men då är det inte längre en ergonomiskt riktig arbetsställning.

Med det sagt är detta fortfarande den bästa stolen inom just kategorin gamingstolar jag har testat. Mycket av det ligger i en styv stoppning i stolen tillsammans med stram läderklädsel, vilket gör stolen hård och ordentlig. Först kan det kännas något ovant men det är på lång sikt betydligt bättre än att sjunka in i en för mjuk stol.

Laine_NobleEpic_XE3_contrast.jpg

Kuddarna som levereras med stolen består av ett sammetsliknande syntetmaterial. Den övre nackkudden förs på plats över huvudstödet med ett elastiskt band. Kudden för ländryggen är försedd med liknande band och två plastklämmor som förs genom bältesöppningarna i stolsryggen. Detta möjliggör enkel justering i höjdled för den undre kudden.

Laine_NobleEpic_XE4_contrast.jpg

På baksidan är banden till ländryggskudden väl synliga, vilket kan ge ett lite billigt intryck för den kräsne. Funktionsmässigt gör den dock sitt jobb, väl på plats rör den sig inte vid användning och kräver ingen justering, något som annars är vanligt vid kuddar av denna typ.

Stolen är inte något ergonomiskt underverk på lång sikt, men för en användare som bara vill skämma bort sig lite och varva ned efter en hård dag på jobbet bjuder den ändå på en trevlig helhet, och det är denna sorts användning jag väljer att förknippa med gamingstolar. Vid kontorsbruk kan det vara en god idé att kolla efter stolar som är fokuserade kring det – om någon stol överhuvudtaget.