Funktionalitet och detaljer

Laine_NobleEpic_Fill2.jpg

Funktion

Armstöden är något som Noblechair med flera valt att benämna 4D-armstöd. Detta innebär att armstöden går att justera i höjdled, längsled och djupled samt pivotera, eller luta, längs sin lodräta axel.

Armstöden på den dyrare modellen av Epic är desamma som mer ekonomiskt inriktade varianter, vilket också gör att plastkonstruktionen känns något felplacerad för prisklassen. Funktionellt är det fullgoda armstöd, men det knakar, knäpper och hackar ibland på ett sätt som jag inte förväntar mig.

Mer påkostade stöd skulle göra en redan dyr stol ännu dyrare, men det känns i mitt tycke rättfärdigat.

Laine_NobleEpic_D4.jpg

Armstöd i undre läge.

Laine_NobleEpic_D5.jpg

Armstöd i övre läge.

Genom att föra ett reglage på utsidan av armstödet mot användaren går det att justera 90 mm i höjdled, i steg om 15 mm. Från stolsbotten är det en justerbar höjd från 200 mm till 290 mm.

Laine_NobleEpic_D6.jpg

Armstöd i yttre läge.

Laine_NobleEpic_D7.jpg

Armstöd i inre läge.

En knapp på insidan i mitten av armstödet låter användaren justera avståndet i bredd totalt 20 mm i steg om 10 mm.

Laine_NobleEpic_D8.jpg

Armstöd i främre läge.

Laine_NobleEpic_D9.jpg

Armstöd i bakre läge.

En knapp i framkant av armstödet låter användaren justera djupet 55 mm. Toppen av stödet är överdraget med ett hårt skum, vilket känns klart bättre än ren plast.

Laine_NobleEpic_D10.jpg

Armstöd vinklad utåt.

Laine_NobleEpic_D11.jpg

Armstöd vinklad inåt.

Med en pivot-funktion går det att justera lutningen av armstödet i tre lägen. I normalläge är armstöd parallella mot varandra i rät vinkel mot ryggstödet. Utöver detta går det att vinkla inåt eller utåt om 20 grader. Detta kräver en bestämd rörelse och applicering av förhållandevis stor kraft, vilket kan kännas tveksamt till en början.

Detaljer

När det gäller en vanlig kontorsstol spelar kanske inte detaljer så stor roll, men gör det när en stor säljpunkt för modellen är materialval och prislappen ökat markant mot den simplare modellen. Med ett par års erfarenhet av läderarbete bestämmer jag mig för att göra en djupdykning på området.

Laine_NobleEpic_Fill1.jpg

Valet av beige färg på tråden till kontraststygnen lämnar inget utrymme alls för slarv i produktionen. Konturerna av lädret ligger med jämnt avstånd från kanten och förutom en punkt eller två nära botten av stolen syns inga konstigheter. Även diamantmönstret är snyggt uppradat, en vågad detalj då upprepade geometrier är extra känsliga för variationer.

Laine_NobleEpic_B13.jpg
Laine_NobleEpic_B12.jpg

På vänster sida av stolsbotten syns tillverkarens logotyp broderad. Denna är av en finare tråd men visar inga tecken på nyansskiftningar eller fransande. Även själva separationen av läderbiten är snyggt implementerad med raka övergångar i tråden och tight passform runt om. Det är vanligt att lädret förlorar en del av sin flexibilitet när så mycket arbete sker på liten yta, men det syns inga tecken på att det vore fallet här.

Diamantmönstret på bottendelen av sitsen avslutas abrupt i bakkant, och döljs normalt av stolsryggen. Här syns hur vänstergående stygn är start och slutpunkter medan maskinen lämnat en övertråd mellan parallella stygnen i högerled. Mönstret i sig är mycket nära symmetriskt till placering och ger ett seriöst intryck.

Laine_NobleEpic_C1.jpg

Läderöverdraget har två dragkedjor som löper över baksidan av stolsryggen, och på stolssitsen sitter det fast i underkant med hjälp av kraftiga ringklämmor av stål.