Under 2013 lanserade Valve sitt koncept med stationära datorer som de kallade för Steam Machines. Det handlar om speldatorer som kommer med Valves Linux-baserade operativsystem Steam OS förinstallerat, och detta sammanföll även med företagets satsning på spelande på andra operativsystem än Windows.

Försäljningen av enheterna har dock gått dåligt och när sektionen för dessa nyligen försvann från Steam talades det om att de tillsammans med Steam OS gått i graven. I ett inlägg på Steams forum meddelar dock Valve att så inte är fallet och att de kommer fortsätta satsa på Linux som plattform för spelande framöver.

While it's true Steam Machines aren't exactly flying off the shelves, our reasons for striving towards a competitive and open gaming platform haven't significantly changed. We're still working hard on making Linux operating systems a great place for gaming and applications. We also have other Linux initiatives in the pipe that we're not quite ready to talk about yet; SteamOS will continue to be our medium to deliver these improvements to our customers, and we think they will ultimately benefit the Linux ecosystem at large.

Anledningen till att Steam Machines togs bort från Steams startsida är att användarintresset är lågt och de bekräftar att försäljningen inte levt upp till förväntningarna. Företaget har dock fortfarande som mål att utveckla en öppen spelplattform, där bland annat satsningen på grafikgränssnittet Vulkan är en del av detta.

De meddelar också att de har andra Linux-relaterade projekt planerade framöver, och att operativsystemet Steam OS kommer ligga till grund för dessa. Exakt vad det handlar om för projekt nämns dock inte.