Hösten år 2013 lanserade både Sony och Microsoft spelkonsolerna Playstation 4 respektive Xbox One, som båda kom med systemkretsar från AMD och 8 GB primärminne – flerfaldigt mer än duons föregångare. Sedan dess har båda aktörer släppt såväl krympta som mer kraftfulla varianter inom samma familj.

Nu publiceras vad som uppges vara de första detaljerna kring Sony Playstation 5. Källan är Charlie Demerjian på Semiaccurate, som bland annat var först ut med att röja Nintendos partnerskap med Nvidia för Switch och att delge specifikationerna för Playstation 4.

Enligt rapporten står AMD återigen för systemkretsen, där processorkärnorna ska baseras på bolagets arkitektur Zen och grafikdelen på framtida Navi. I båda fall handlar det om skräddarsydda lösningar, där AMD:s arkitekturer således lägger grunden för mer specifika anpassningar för Sonys behov.

Förutsatt att uppgifterna om en systemkrets från AMD stämmer öppnar det även dörren för bakåtkompatibilitet med speltitlar för Playstation 4, som baseras på den avsevärt lägre presterande processorarkitekturen Jaguar och en äldre grafikgeneration ur familjen Graphics Core Next (GCN).

Till detta hör dessutom anpassningar för virtuell verklighet (VR), men exakt vad detta innebär framgår inte. Möjligt är dock att grafikarkitekturen AMD tar fram för Sony får särskilda anpassningar för VR men också att mer elektronik byggs in i själva spelkonsolen än vad som är fallet med Playstation 4 och Playstation VR.

Vidare ska nästa generation inte vara långt ifrån färdigställande, då ett "stort antal" utvecklarenheter redan ska ha skickats ut till spelutvecklare. På grund av detta spekuleras det i en lansering redan i år, men mer troligt är att Sony inte släpper Playstation 5 förrän tidigast 2019 eller 2020.