Sedan ett par år tillbaka har det tyska företaget PTScientists planerat en resa till månen, där målet är att utforska himlakroppen och besöka landningsplatsen för Apollo 17. För detta samarbetar de med biltillverkaren Audi och nu tillkännager de ytterligare två samarbetspartner, nämligen Nokia och Vodafone.

Projektet heter Mission to the Moon och de två företagen ska tillsammans utveckla ett 4G-nätverk som ska fungera på månen och kunna sända video direkt till jorden. Nokias utvecklingsavdelning Nokia Bell Labs ska ta fram nätverksutrustning som kan användas i rymden och som väger mindre än ett kilo, medan Vodafone står för själva 4G-nätverket.

För uppsamling av bilder och video används två fyrhjulsdrivna fordon som tillverkas av Audi. Informationen skickas vidare till Vodafones basstation, vilken i sin tur skickar den vidare till PTScientists på jorden och allt görs via 4G-nätverket. Detta innebär att det för första gången blir möjligt att strömma högupplöst video direkt från månen till jorden.

Mission to the Moon är det första privatfinansierade månprojektet och planen är att uppskjutningen ska ske år 2019. För resan till månen samarbetar de med Elon Musks SpaceX och kommer använda raketen Falcon 9.