Kvalitetsspelskärmar – högre upplösning

Med kvalitetsspelskärm menas skärmar vilka fortfarande har spelande som första och tydligaste användningen, precis som föregående kategori. Här är fokus för kvalitetsökningen istället en högre upplösning och större pixelmatris.

Detta tillåter mer information och mer detaljerad grafik i spelen för den som söker den användningen. Det öppnar även upp för mer allroundbruk än just spelande. Återigen är det nyare och modernare paneler jämfört med basgamingskärmen.

AG352QCG_officiell_fram.jpg

AOC AG352QCG – bred 3 440 × 1 440-skärm med 100 Hz VA-panel. Testad här och Testpilot här.

I denna kategori finner vi också fler produkter med IPS-paneler och därför är betydligt mer allround än TN-paneler. Även en hel del VA-paneler letar sig in i kategorin. Överlag är produkterna i denna kategori jämnare och i kvaliteten och de kan därför i högre grad räknas som säkrare köp. Eller om man vänder på steken: det är färre dåliga produkter i den här kategorin.

Skärmarna med IPS-teknik har en så pass bred användning, de är både bra gamingskärmar och bra allroundskärmar, att vi ger dem en egen kategori "Premiumklass" i nästa avsnitt. VA-panelerna är betydligt mer blandade i sina egenskaper och egenheter.

TN-panelerna i denna kategori ger också tydligt bättre bildkvalitet än den typiska basgamingskärmen. Samtidigt som de förstås är den teknik som ger minst allroundegenskaper samt minst eftersläpsfenomen jämfört med IPS och VA.

16:9: 2 560 × 1 440 pixlar, 144+ Hz, TN, IPS och VA

Skärmar med dessa specifikationer på Prisjakt

IPS-skärmarna listade här har en överlappning med de så kallade "Premium"-skärmarna, vilka vi går igenom mer i nästa avsnitt.

UW: 3 440 × 1 440 pixlar, 75+ Hz, IPS och VA

Skärmar med dessa specifikationer på Prisjakt

Då det är 33 procent fler pixlar i dessa paneler jämfört med 16:9-varianten ovan är det inte samma frekvenser som uppnås. Gränserna går vid 75 Hz och 100 Hz, men högre frekvenser börjar bli möjligt och 120 Hz är nästa steg.

Precis som den tidigare kategorin överlappar IPS-skärmarna här med "Premium"-skärmarna i nästa avsnitt.

UW: 2 560 × 1 080 pixlar med 75+ Hz, IPS och VA

Skärmar med dessa specifikationer på Prisjakt

Denna kategori överlappar med föregående avsnitt, då några skärmar också når högt i frekvens likt 200 Hz.