I takt med att ny teknik introducerats i samhället har också lagstiftningen behövt anpassas efter detta. Ett exempel är mobiltelefoner, där det sedan år 2013 är förbjudet att använda dessa i trafiken om det utgör en trafikfara och påverkar möjligheten att kontrollera fordonet.

Nu presenterar regeringen en ändring i trafikförordningen, vilken innebär att det blir ett totalt förbud på att köra bil och använda mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning samtidigt. Huruvida detta även gäller handsfree och liknande framgår dock inte.

Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar

Enligt infrastrukturminister Tomas Eneroth handlar det främst om att göra reglerna tydligare, där dessa tidigare varit relativt öppna för tolkning. Förhoppningen är att detta ska göra att fler följer reglerna, vilket i sin tur ska minska antalet olyckor i trafiken.

Det nya förbudet träder i kraft från och med den 1 februari 2018 och är en del av regeringens nollvision, som innebär att ingen människa ska skadas eller dödas i trafiken.