Tekniken kring virtuell verklighet har utvecklats mycket sedan lanseringen, där det lanserats ett flertal tillbehör som kan användas för att förbättra upplevelsen. De flesta av dessa tillverkas dock av tredjepart, såsom Tpcast som släppt adaptrar för HTC Vive och arbetar på ett likadant för Oculus Rift som gör dessa trådlösa.

Nu lanserar HTC ett tillbehör med namnet Vive Tracker, vilken visades under CES 2017 och är en spårningsenhet som kan fästas på specifika tillbehör för att använda dessa i virtuell verklighet. Till en början handlar det om ett fåtal tillbehör, såsom en ljuspistol och ett tennisracket som kan användas i kompatibla speltitlar.

Ljuspistolen, som heter Hyper Blaster, går att använda i sex stycken speltitlar vid lansering men HTC meddelar att detta kommer att utökas med minst tio till. Spårningsenheten kan också fästas på en DSLR-kamera för att skapa mixed reality-innehåll.

HTC Vive Tracker har ett rekommenderat pris på 100 USD per enhet, motsvarande cirka 1 000 kronor inklusive moms, och väntas lanseras inom kort. Denna går också att köpa tillsammans med respektive tillbehör samt ett kompatibelt spel för cirka 1 500 kronor.