Tillverkarna AMD och Intel är idag de två stora aktörerna på processormarknaden och har konkurrerat med varandra under en längre tid. Striden mellan de två företagen har under det senaste året varit hård, då AMD lanserade processorer i sin Ryzen-serie vilka senare kontrades av Intels framskjutna släpp av Coffee Lake.

Nu bekräftar dock Intel att de ingått i ett samarbete med AMD kring en ny produkt, vilket blir första gången på nästan 30 år. Det handlar om en processor avsedd för bärbara datorer och bygger Intels processorteknik tillsammans med en grafikdel från AMD. Denna ska vara tillräckligt kraftfull för att konkurrera med Nvidias grafikkort.

Processorn är tänkt att användas i tunna bärbara speldatorer och ska vara tillräckligt kraftfull för att driva krävande moderna speltitlar. Processorn blir del av Intels 8:e generation Core-processorer och använder HBM2-minne samt en specialutvecklad Radeon-grafikdel. Denna ska vara betydligt mindre än nuvarande modeller på marknaden, vilket möjliggör tunnare och lättare bärbara speldatorer.

Detta blir den första konsumentinriktade produkten att använda Intels embedded multi-die interconnect bridge (EMIB), vilken gör det möjligt att snabbt skicka information över små ytor och möjliggör kraftfulla kretsar i litet format.

Intel meddelar att de första produkterna som använder den nya processorn bör dyka upp hos återförsäljare under första kvartalet 2018. Detta innefattar bärbara datorer från flera av de stora tillverkarna.