Det senaste året har det rapporterats om ett flertal så kallade ransomware-attacker. Det handlar bland annat om Petya och Wannacry som attackerade både större organisationer och företag men även privatpersoner och krävde dessa på pengar under hot om att förlora filerna på datorn.

Nu rapporterar bland annat nyhetsbyrån Reuters om ett nytt ransomware som börjat spridas, med namnet Bad Rabbit. Precis som Petya och Wannacry krypterar Bad Rabbit användarens filer och kräver en lösensumma på 0,05 bitcoin, eller motsvarande 2 500 kronor, för att låsa upp dessa.

Enligt forskare hos Kaspersky använder Bad Rabbit liknande metoder som de två tidigare ransomware-attackerna och riktar främst in sig på större organisationer i Ukraina och Ryssland. Bland de som påverkats nämns bland annat flygplatser, tunnelbanor och nyhetsorganisationer i länderna.

Än så länge rör det sig endast om ett fåtal länder som påverkats och det finns inga rapporter om infekterade datorer i Sverige, rapporterar IDG. Enligt Twitter-användaren "0xAmit" går det att skydda sig mot Bad Rabbit genom att skapa filer i specifika mappar i Windows och ta bort skrivrättigheterna för dessa.