I samband med att onlinespel blivit allt populärare har också fuskande blivit vanligare. Detta har lett till att allt fler utvecklare börjat implementera sina egna lösningar för att motverka detta, däribland Valve som använder Valve Anti-Cheat (VAC) i sina multiplayer-spel.

Nu rapporterar spelsajten VG247 att även Microsoft utvecklat sin egen antifuskmjukvara, vilken de nu implementerat i Windows 10 i och med Fall Creators Update. Mjukvaran heter TruePlay och är tänkt att hjälpa utvecklare skydda sina speltitlar, bland annat genom att samla in information om spelet och rapportera till dem om exempelvis filer modifieras, likt Valves VAC.

Utvecklare kan välja att aktivera mjukvaran för hela spelet eller specifika lägen, såsom multiplayer. Användaren själv kan också stänga av Trueplay i inställningarna i Windows, men kan då inte spela de lägen där Trueplay är ett krav.

Microsofts antifuskmjukvara fungerar i dagsläget endast med speltitlar som körs via Microsoft Store, såsom Forza. Bolaget har börjat informera utvecklare om hur de kan implementera det i sina spel, men när detta börjar användas är i dagsläget okänt.