För bara några dagar sedan offentliggjorde Intel nya prestandaplattformen X299, där kommande Skylake-X och Kaby Lake-X ingår. På årets Computex-mässa har det dykt upp moderkort med X299-styrkretsen från flertal olika tillverkare, varav en sticker ut med sin minimala storlek.

Inne i Asrocks monter hittas ett moderkort med namnet X299E-ITX/AC som även avslöjar formfaktorn, där större delen av kretskorten tas upp av den stora sockeln LGA 2066 för X299-plattformen. För att kringgå bristen på utrymme har Asrock löst detta genom två Riser-kort på vardera sida om sockeln.

Ena kortet huserar totalt sex stycken SATA-portar, samt en intern USB-kontakt för exempelvis frontpanelen på chassit. På motsatt sida av moderkortet hittas ytterligare ett Riser-kort, vilket har som uppgift att hantera lagring i form av en M.2-enhet. Minneskanalerna har fått en krympning till SO-DIMM-formfaktorn, vilka är till antalet 4 med fyra kanaler.

Prislappen för Asrock X299E-ITX/AC är ännu inte helt spikad och väntas avslöjas närmre lanseringen, vilken är planerad under sommarens gång.

► Läs alla artiklar från #computex-2017