I slutet av september 2015 lanserade Google andra generationens Chromecast, som gav stöd för trådlöst nätverk genom 802.11ac och inte minst bättre prestanda. I samband med tillkännagivandet av mobiltelefonerna Pixel visar Google ännu en ny generation av mediastickan (mediapucken? /reds. anm.).

Nykomlingen heter Chromecast Ultra och som namnet avslöjar handlar det om stöd för 4K UHD, vilket har sällskap av förmågan till såväl HDR som Dolby Vision. Detta kan åstadkommas genom merparten kända applikationer med stöd för den höga upplösningen, däribland Netflix och Youtube. Google meddelar samtidigt att Play Movies & TV kommer erbjuda 4K-innehåll i november.

Hårdvarumässigt ska Chromecast Ultra vara 80 procent snabbare än generation två, men även ha ännu bättre trådlöst nätverk. För den som hellre kör trådat tillkommer nu en Ethernet-anslutning, vilken sitter på nätadaptern och inte direkt på själva enheten som likt tidigare drivs via Micro USB.

Lanseringen av Chromecast Ultra äger rum i november till det rekommenderade priset 780 kronor. Det är dubbelt upp tidigare Chromecast som kostar 390 kronor.