Sedan 2011 har Google varit under utredning av EU för sina arbetsmetoder och utnyttjande av sin dominans inom bland annat sökmotorer. Det har tidigare talats om en bötessumma runt 30 miljarder kronor, vilket skulle bli den största hittills i sammanhanget. Nu har nya uppgifter dykt upp som talar för att utredningen börjar lida mot sitt slut och att en dom är nära.

Det är nyhetsbyrån Reuters som tagit del av ett dokument på 150 sidor, som går igenom detaljerna kring målet. Enligt detta vill EU att Google ska upphöra med att ge mobiltillverkare rabatter för att uppmuntra dem att installera Google Play och Googles sökmotor i telefoner, då detta hämmar fri konkurrens. Sökjätten ska inte heller få straffa eller hota företag som väljer att följa EU:s direktiv.

Vidare beskriver dokumenten att boten ska sättas på en tillräckligt hög nivå för att avskräcka Google från att fortsätta med sina metoder. Summan kan bland annat komma att baseras på inkomster från Googles reklamintäkter från Adword i Europa och köp av applikationer i Googles Play-butik.

Parallellt med detta anklagas Google även för att favorisera sina prisjämförelser över andra i sin sökmotor, någonting de också kan komma att bötfällas för. Enligt Reuters är det dock ännu inte bestämt om Google ska få ta betalt av konkurrenter för att framhäva deras produkter i sökresultat.