Ett av de tidiga storsäljarna på Xbox 360 var Gears of War, en actiontitel som var tidigt ute med att använda den då färska spelmotorn Unreal Engine 3. Nu finns den fjärde versionen av spelmotorn på marknaden, något som den nya utvecklaren The Coalition använder för den fjärde delen i spelserien.

I en intervju med Digital Foundry berättar Mike Rayner, teknikchef hos The Coalition, om erfarenheterna runt att jobba med Unreal Engine 4 på Xbox One, hur konsolens användning av ESRAM-minne kan användas och vilken nytta de lyckats få av att bygga ett spel med DirectX 12 i fokus.

En av uppgraderingarna som nämns är att Gears of War 4 och Unreal Engine 4 tillsammans bygger på något som kallas Deferred Rendering, till skillnad från föregående spel som använt den äldre renderingstekniken forward Rendering. Med Forward Rendering bryter grafikkortet ned geometrisk information i smådelar som sedan efterbehandlas för effekter, för att till slut skickas vidare till skärmen.

Med Deferred Rendering efterbehandlas de olika delarna istället i slutet, innan bilden sammanfogas och skickas till skärmen. Det finns flera fördelar med detta, en är förbättrad prestanda vid ljussättning av scener då detta inte behöver beräknas för alla delarna som är inblandade under beräkningen av scenernas geometri.

Enligt utvecklarna har de vunnit stora prestandavinster med DirectX 12 på Xbox One, och Asynchronous Compute ska också ha varit en viktig del i detta. Exakt hur stor del prestandavinst som nås via användningen av tekniken framgår inte, dock ska spelmotorn vara helt och hållet byggd för DirectX 12.

Samtidigt bekräftas att Gears of War 4 använder dynamisk växling mellan upplösningar för att nå 30 bilder per sekund (fps). Enligt Mike Rayner ska spelet nu 1080p i 30 fps cirka 94 procent av tiden, med sänkning av upplösningen i de scener som belastar grafikdelen extra mycket. Nämnvärt är att PC-versionen inte kommer vara låst till 30 fps.

Flerspelarläget ska köras i 60 fps med dynamisk upplösning, och även där ska många scener renderas i 1080p. För att nå den högre bilduppdateringen i flerspelarläget används inte vissa sekundära grafiska effekter där, bland annat rörelseoskärpa och vissa reflektioner i omgivningarna.

Klicka här för att läsa mer om PC-specifika förbättringar
  • Högre texturupplösningar (upp till 4K).

  • Ett Benchmark-läge.

  • Fullt stöd för att mappa om knappar på tangentbord och mus.

  • Fler inställningar för grafik och tydligare information om hur dessa kommer påverka prestanda.

  • Stöd för super-sampling som bygger på den dynamiska upplösningen från Xbox. Kan användas för att skala upp till 4K, och sedan kan dynamisk skalning användas där spelaren kan bestämma hur mycket upplösningen får variera vilket ska ge god bildkvalitet samtidigt som hög bilduppdatering bibehålls.

Visa mer

De tillägg och förbättringar som blir unika för PC-versionen blir bland annat stöd för V-Sync, eftersom detta nu stöds av Microsofts UWP-plattform, samt upplåst bilduppdatering. Med DirectX 12 och Unreal Engine 4 ska spelet dessutom kunna utnyttja flera processorkärnor på ett mer effektivt sätt än tidigare, vilket frigör resurser på grafikkortet.

Mike Rayner avslutar med att nämna att spelet byggs för 4K-upplösningar för att sedan anpassas efter de olika plattformarna, något som ska göra spelet väl förberett för såväl kraftfulla PC-system som kommande Xbox One "Scorpio". Gears of War 4 lanseras den 11 oktober till Windows 10 och Xbox One.