Kopieringsskydd för spel har blivit allt vanligare och har med tiden ställt till med allt mer problem för hackare. Skydden har blivit mer avancerade och svårare att kringgå. Nu säger sig en rysk hackare ha knäckt kopieringsskyddet Denuvo DRM, ett skydd som är känt för att vara ovanligt svårt att ta sig förbi.

Personen som uppger sig ha knäckt skyddet har lagt upp ett videoklipp där denne går igenom processen och visar hur spelet Rise of the Tomb Raider körs utan skyddet via en virtuell maskin. Om innehållet i videon verkligen är en legitim metod för att knäcka skyddet eller ej är ännu oklart, och ingen har upphovsman tillkännagett sig.

"It's always hard to comment on something which is not available to the public, as the article says all files currently floating around are fake. The general positioning of our product is "hard to crack" and not "uncrackable". For us it is important to secure the initial sales window of games, which worked out well on all the recent titles."

PcgamesN har talat med Thomas Goebl, säljchef på Denuvo, som menar att det är svårt att kommentera på sådant som inte är tillgängligt för allmänheten, men berättar att deras skydd aldrig utgetts för att vara omöjligt att kringgå, utan endast väldigt svårt.

Han menar även att det viktigaste för Denuvo är att förhindra att folk laddar ned spel när de släpps istället för att köpa dem, något han tycker de har lyckats bra med för alla nyligen lanserade speltitlar.