Efter över fyra år på 28 nanometer är nästa generations tillverkningstekniker redo för en tappning av grafikkretsar. För AMD:s del handlar det om arkitekturen Polaris som tillverkas på 14 nanometer hos Samsung och Globalfoundries, medan Nvidia troget stannar hos TSMC med tillhörande 16-nanometersteknik.

När lanseringarna är tänkta att äga rum har hittills varit höljt i dunkel, men nu kan SweClockers avslöja att Nvidia har siktet inställt på sommaren. Mer specifikt avser bolaget tillkännage arkitekturen Pascal för konsumenter till Computex 2016, där fokus framförallt ska ligga på bärbara speldatorer.

Planerna kan dock komma att ändras. Enligt samma uppgifter råder oklarheter runt när Pascal är redo, då Nvidia stött på problem. Målsättningen är att lansera skarpt i mitten av juni, men sannolikheten att lanseringsfönstret kommer behöva flyttas till senare beskrivs som stor.

Då fokus för lanseringen av Pascal väntas ligga på bärbara datorer handlar det sannolikt inte om GP100 – nästa monsterkrets med ett förmodat transistorantal på hela 17 miljarder. Istället handlar det troligen om en regelrätt ersättare till GM204 eller GM206, vilka används från Geforce GTX 965M upp till GTX 980.