För den som var aktiv datoranvändare och surfade på nätet under mitten av 90-talet och framåt är insticksmoduler för allehanda funktioner en bekant företeelse. När webben var i sin linda var den rudimentär, och stöd för mer avancerade tekniker via insticksmoduler blev nödvändigt.

Idag är situationen en annan, något Oracle bekänner på sin webbplats. Nu framgår att utvecklingen av insticksmodulen för Java upphör, ett beslut som kommer till följd av att majoriteten webbläsare kommer avlägsna stöd för insticksmoduler enligt en standardmodell. Med detta menas att den som utvecklar dessa har en standard att arbeta mot, så att de inte behöver specialutvecklas för varje webbläsare.

För den som använder Java-applets, som förlitar sig på insticksmodulen för Java, rekommenderar Oracle en migrering till den webbaserade plattformen Java Web Start. Modulen kommer inaktiveras i och med version nio av utvecklarplattformen Java Developer Kit 9 (JDK 9), och avlägsnas helt i framtida versioner.

Det är inte enbart Java som lever på lånad tid. Insticksmoduler som Adobe Flash har fått utstå en hel del kritik på senare år såväl som en rad säkerhetsbrister. Analytiker spår att Adobe Flash kommer att försvinna inom två år.