DVI: Digital Visual Interface

Digital Visual Interface, DVI, är den första standardiserade och brett tillgängliga digitala anslutningen från senaste 90-tal. Likt med VGA har branschen kommit överens om att från och med 2015 överge DVI till förmån för Displayport och HDMI.

08_DVI_ingang.jpg

DVI är inte alls lika vanligt som VGA när det handlar om föreläsningssalar och mötesrum och ur den synvinkeln är DVI överspelad och efterföljd av HDMI sedan flera år tillbaka. Allt du kan göra med DVI kan du göra med HDMI och redan HDMI specifikation 1.0 inkluderar DVI-standarden, minus allt det analoga då. Digital DVI lever idag som bilaga till HDMI-standarden.

DVI har på gott och ont inte kommit längre än till specifikation version 1.0 från 1999. Den sammanslutning som skapade standarden, DDWG, Digital Display Working Group, med bland annat Intel, IBM och NEC är inte längre aktiv.

Ålderdomlig men envis överlevare

DVI kommer trots allt att bita sig kvar några år till. Enkelheten och avsaknaden av förändring har på sätt och viss gynnat tekniken. Det är fortfarande är gott om utrustning vilken använder DVI. Nya skärmar kommer med DVI och så gott som alla grafikkort har DVI. Tekniken är därför ännu stark, särskilt när vi talar om anslutning mellan dator och skärm på skrivbordet.

Det är först på senare år efterträdaren Displayport slagit igenom på bred front. Fast 4K-skärmar, stora pixelmatriser med höga frekvenser, likt 2 560 × 1 440 i 144 Hz och teknik som G-Sync och Freesync gör att DVI också är redo för pensionen.

DVI är i sin digitala form enkel att implementera och alla åren har gjort tekniken stabil och pålitligt. Men det är också en teknik som kan te sig förvirrande med alla undantag. Mycket av texten handlar om detta.