VGA: Signalomvandling skiljer på IN och UT

En vanligt miss är att signalomvandlaren är "felvänd". Det är en sak att omvandla en Displayport- eller HDMI-signal till VGA och en helt annan sak att omvandla en VGA-signal till HDMI eller Displayport. Därför måste du hela tiden skilja på vad som ska in till och ut ur omvandlaren. Har du HDMI på din dator och vill koppla den till en projektor med VGA måste du ha en omvandlare som ger VGA ut – från HDMI till VGA. Omvandlaren har en ingång för HDMI och en utgång för VGA. Den kommer endast att fungera åt det hållet och du kan aldrig vända på den.

06_VGA_VGA_2_HDMI.jpg

Den här signalomvandlaren konverterar inkommande VGA-signal till HDMI ut.

Vill du koppla en bärbar dator med HDMI till företagets projektor som endast har VGA-anslutning krävs en HDMI-till-VGA-omvandlare. Har du exempelvis en bärbar dator med VGA-kontakt och får bild på en TV via HDMI krävs en VGA-till-HDMI-omvandlare. Det är två helt olika situationer och omvandlarna fungerar inte åt båda hållen.

06_VGA_HDMI_2_VGA.jpg

Det omvända, från HDMI till VGA, till exempel för att en dator med HDMI ut mot en skärm eller projektor med VGA. Det kommer aldrig att fungera åt andra hållet.

Kvaliteten och kapaciteten varierar hos dessa VGA-signalomvandlare. Förvänta dig inte den bildkvalitet du kanske är van med från den tiden du körde VGA direkt från ett grafikkort. Förvänta dig heller inte att bilden lika bra som att köra HDMI, DVI eller Displayport direkt. Ej heller att signalomvandlaren orkar mer än vad som är möjligt med 165 MHz pixelklocka, alltså 1 920 × 1 080 pixlar.

Behöver strömförsörjas

Signalomvandling kräver strömförsörjning för att fungera. Det räcker vanligtvis med 5 volt från USB. Därför har många omvandlare en liten extra USB-kontakt. Den gånger du inte behöver strömförsörjning är:

  • VGA ut från en DVI-I-kontakt på grafikkortet. Signalen alstras av grafikkortet.

  • VGA ut från Displayport på grafikkortet. Displayport strömförsörjer omvandlaren.

Men i andra sammanhang när du konverterar mellan VGA och andra format, som HDMI, måste ström tillföras signalomvandlaren.