I april 2014 sålde Nokia divisionen Devices & Services till Microsoft, vilket innebar slutet för den finska jätten på marknaden för mobiltelefoner. Trots detta går ryktena på högvarv för att Nokia ska göra ett återinträde på marknaden – uppgifter som trots en officiell dementi inte vill dö ut.

Det här visar sig inte vara helt utan fog när Nokia kovänder och bekräftar planerna. I ett officiellt uttalande skriver Robert Morlino, talesperson för Nokia Technologies, att situationen är komplicerad efter affären med Microsoft, som tog över bolagets fabriker och all den logistiska förmåga som behövs för att marknadsföra och sälja mobiltelefoner.

Nokia har dock kvar sitt starka varumärke, någonting som gör det möjligt att göra ett återinträde. Bolaget har dock inte för avsikt att börja tillverka telefoner igen, utan likt surfplattan N1 ska Nokia designa produkten och sedan licensiera ut den till en tredjepart som står för tillverkning, marknadsföring och försäljning.

Den som ser fram emot ett återinträde får dock räkna med att vänta länge. Nokia tillägger att det ännu inte finns några konkreta planer på möjliga partnerskap och att deras varumärke, enligt avtal med Microsoft, inte får användas på mobiltelefoner förrän det fjärde kvartalet 2016.