I maj höll AMD sitt första Financial Analyst Day på tre år och det blev även det första med vd Lisa Su i spetsen. Här lade bolaget fram de långsiktiga målen sett till både finanser och produkter, där de slog på stora trumman för arkitekturen Zen som åter ska leverera "riktig konkurrens" på x86-marknaden.

Under en diskussionsgrupp på Computex berättade Lisa Su om framtidsplanerna, där målet är bredda sig till andra marknader och att bli mindre beroende av PC-marknadens framgångar. Persondatorn förblir dock en mycket viktig del för AMD:s överlevnad, i alla fall de närmsta åren.

Vid frågan om någon produkt från AMD är viktigare än en annan svarade Lisa Su kort med arkitekturen Zen, vars framgångar blir avgörande för huruvida AMD åter ska bli en aktör inom högpresterande persondatorer och servrar. Att återfå andelar inom det sistnämnda ses som en särskilt viktig del för verksamheten (reds. anm.).

Arkitekturen Bulldozer och efterföljande är kända för låg enkeltrådad prestanda och detta ska bli bättre med Zen, med tillägget att det är viktigt att hitta en bra balans. Utöver hög prestanda har andra viktiga aspekter som hög energieffektivitet legat till grund för designbesluten. Lisa Su tillägger också att Zen är den första i en familj av processorer och att arkitekturen inte kommer bli ett one shot wonder.

AMD planerar lansera en ny FX-serie processorer med Zen för sockel AM4 någon gång under 2016, sannolikt i årets andra hälft.

Källa: Tom's Hardware.