Testsystem, mjukvara och metod

Kaveri_bärbara_datorer-4.jpg
Kaveri_bärbara_datorer-3.jpg

Prototypdator: AMD FX-7600P "Kaveri"

Prototypdator: AMD FX-7600P "Kaveri"

Operativsystem

Windows 8.1 64-bit

Bildskärm

15,6" pekskärm
1 920 x 1 080 pixlar

Plattform

AMD FX-7600P "Kaveri"
4 x 2,7–3,6 GHz
35 W TDP exklusive styrkretsen A76M

Grafik

Radeon R7 Graphics
512 streamprocessorer @ 600–686 MHz

Minne

8 GB DDR3
Tvåkanalsminne, 1 866 MHz

Lagring

Samsung 840 Evo 256 GB

Drivrutiner

Catalyst 14.6 Beta

För den aktuella förhandstitten fick SweClockers knappt fyra timmar tillsammans med den "prototyp" tillika referensdesign AMD tillhandahöll. Till följd av detta utesluts samtliga tester av ljudnivå, värmeutveckling och drifttid – tre ingredienser som vanligen återfinns i våra bärbara recensioner.

AMD menar även att drifttiden i datorn inte är representativ för hur Kaveri kommer klara sig i partnertillverkade enheter. En närmare analys av denna kritiska aspekt får därför vänta till ett senare tillfälle.

Drivrutiner och mjukvara

För varje ny enhet som testas installeras de senast tillgängliga versionerna av drivrutiner och BIOS/UEFI. Beroende på när en produkt testas kan versionsnumren variera, vilket i ovanliga fall kan ge upphov till prestandaskillnader. Värt att notera är att SweClockers med ytterst få undantag får möjligheten att behålla de testade produkterna för framtida referenser, vilket kan ge upphov till drivrutinsrelaterade prestandaskillnader i diagrammen för speltester.

Den gamla drivrutinen Catalyst 13.35 Beta utgjorde grunden när AMD tog fram den dator som idag testas och var således förinstallerad. Redaktionen väljer dock att installera purfärska Catalyst 14.6 Beta, som ger mätbart högre prestanda i alla tester där den integrerade grafikdelen är inblandad.

Testmjukvara

Alla mjukvaror används i 64-bitarsutgåva, om detta finns tillgängligt. Undantag görs om produkten kommer förinstallerad med 32-bitarsversioner av Windows, vilket huvudsakligen gäller produkter baserade på Intels plattformar Clover Trail och Bay Trail-T för surfplattor (Atom Z2760 och Z3000-serien).

SweClockers introducerar även två tester som testats bakom kulisserna med enheter som tidigare passerat testlabbet. Först ut är Cinebench 15, som har exklusivt 64-bitars binärer och stöd för nyare instruktioner än Cinebench 11.5. Det andra är bildredigeringsprogrammet Photoshop Lightroom.

Applikation

Användning

Cinebench R11.5

Ett syntetiskt test baserat på renderingsprogrammet Cinema4D som testar processorns förmåga att rendera bilder, någonting som är viktigt för många som arbetar med modellering. Programmet ritar upp en förutbestämd scen och använder alla tillgängliga processorkärnor.

Cinebench R15

En nyare version av Cinebench, särskilt anpassat för 64-bitars binärer och stöd för nya processorinstruktioner. I övrigt är testet mycket likt föregångaren med att rita upp en förutbestämd scen och använda alla tillgängliga processorkärnor.

7-Zip 9.20

Filkomprimering är en riktig vardagssyssla och mer eller mindre allt material som laddas ner över internet är komprimerat på ett eller annat vis. Ett populärt gratisprogram för uppgiften är 7-Zip, som även innehåller ett alldeles utmärkt prestandatest.

Truecrypt 7.1a

Säkerhet och integritet hamnar i större fokus, extra viktigt är det på mobila enheter. En populär mjukvara för diskkryptering är gratisalternativet Truecrypt, som dessutom erbjuder stöd för hårdvaruaccelererad AES-kryptering med kompatibla processorer.

Photoshop Lightroom 5.3

Bildbehandling är ingen ovanlig syssla på en bärbar dator och ett populärt program för ändamålet är Photoshop Lightroom. SweClockers använder 100 bilder i RAW-format, applicerar grundläggande bildförbättringar och renderar dessa till JPEG i 1 920 x 1 278 pixlar. Mätvärdet är tiden det tar för själva exporteringen att slutföras.

PCMark 8 V2.0
Creative

För att ge en form av snittvärde över hur en produkt presterar används PCMark 8 och den fördefinierade arbetslasten Creative. Här kombineras surfning, foto- och videoredigering, musik- och videokonvertering till mobila enheter, spelande och videochatt i grupp, vilka tillsammans utgör inget mindre än 15 deltester.

Siffror för hur AMD FX-7600P presterar efter långvarig belastning presenteras inte. Detta kan framförallt tillskrivas tidsbrist, men även för att sådana värden är föga relevanta för en dator som inte kommer säljas till slutkund. Istället skriver SweClockers om hur klockfrekvenserna beter sig vid belastning.

Grafiktester

Spelande är sätter tung press på bärbara enheter och efter endast några minuter faller i många fall prestandan en aning eller väldigt mycket. På grund av detta körs även samtliga grafiktester med datorn ordentligt uppvärmd, då de siffrorna anses vara de mest realistiska.

Spel

Beskrivning

3DMark

Den senaste inkarnationen av 3DMark kan användas för att testa allt från mobiltelefoner till persondatorer och erbjuder tre deltester för DirectX 9, 10 samt 11. Samtliga inkluderar två grafiktester och ett fysiktest. Det här verktyget ger möjligheten att jämföra grafikkretsar oavsett prestanda och generation, vilket passar ypperligt för test av mobila produkter.

Battlefield 4

Senaste upplagan av Battlefield renderas i grafikmotorn Frosbite 3 med stöd för både DirectX 11 och AMD Mantle – det sistnämnda är potentiellt intressant kombinerat med AMD Kaveri. För prestandamätning används första delen i uppdraget Tashgar och mätningar sker med mjukvaran Fraps (DirectX) samt det inbyggda mätverktyget (Mantle).

Utan tillräckligt med tid att installera spel från den ordinarie testsviten står senaste versionen av 3DMark (Fire Strike och Cloud Gate) för merparten av värdena. Ett förinstallerat spel är Battlefield 4, varför det är det enda riktiga speltest som representeras. Som ett av de mer krävande titlarna idag utgör det en god fingervisning om prestandan i den integrerade grafiken.

Då den bärbara testsviten saknar referenser i Battlefield 4 används istället samma inställningar som i den stationära testsviten, vilket ger intresserade en möjligt att göra någon form av jämförelse. Nämnvärt är att äldre drivrutiner används i den inlänkade recensionen än i dagens förhandstitt.

Referenser

För referenser används data från tidigare testade produkter, samt enheter som finns tillgängliga. Äldre referenser plockas bort med tiden för att undvika överdrivet stora diagram, men även för att undvika eventuella skillnader som kan uppstå till följd av skillnader i drivrutiner.

Modell

Processor

Grafik

Lagring

HP Spectre X2 13

Intel Core i5-4202Y

HD Graphics 4200 (IGP)

SSD

Dell Venue 11i Pro

Intel Core i5-4300Y

HD Graphics 4200 (IGP)

SSD

Dell Venue 11 Pro

Intel Atom Z3770

HD Graphics (IGP)

SSHD

Asus Zenbook UX302LG

Intel Core i7-4500U

Geforce GT 730M

SSD

Asus Zenbook UX302LA

Intel Core i5-4200U

HD Graphics 4400 (IGP)

SSHD

Sony Vaio Tap 11

Intel Pentium 3560Y

HD Graphics (IGP)

SSD

Microsoft Surface Pro 2

Intel Core i5-4200U

HD Graphics 4400 (IGP)

SSD

Asus Transformer T100

Intel Atom Z3740

Iris HD Graphics (IGP)

eMMC

Asus Zenbook UX301

Intel Core i7-4558U

Iris Graphics 5100 (IGP)

SSD

Apple Macbook Air 11"

Intel Core i5-4250U

HD Graphics 5000 (IGP)

SSD

Apple Macbook Air 13"

Intel Core i5-4250U

HD Graphics 5000 (IGP)

SSD

AMD Kabini

AMD A4-5000

Radeon HD 8330 (IGP)

HDD

Asus U38N

AMD A8-4555M

Radeon HD 7600G (IGP)

HDD

Asus Vivotab Smart

Intel Atom Z2760

PowerVR SGX 545 (IGP)

eMMC

Arctic MC101

AMD A10-4600M

Radeon HD 7660G (IGP)

Nämnvärt är att Sony Vaio Pro 13 plockas bort från diagrammen för dagens test. Detta då datorn med sin Core i7-4500U har tydlig throttling och därmed endast bidrar med onödig förvirring vid jämförelse mot Intels processorplattformar.