På tisdag kommer Microsoft hålla ett evenemang där den sedan länge omtalade Surface Mini väntas se dagens ljus. Samtidigt pekar allt mer på att flaggskeppet Surface Pro går över till generation tre, där den största nyheten väntas bli en större skärm än nuvarande 10,6 tum.

Specifikationer: Microsoft Surface Pro 3

Processor

Primärminne

Lagring

Pris (USD)

Intel Core i3

4 GB

64 GB

$799

Intel Core i5

4 GB

128 GB

$999

Intel Core i5

8 GB

256 GB

$1299

Intel Core i7

8 GB

256 GB

$1549

Intel Core i7

8 GB

512 GB

$1949

Nu rapporterar Windows Phone Central om vad som uppges vara grundläggande specifikationer och pris för den kommande modellen. Samtliga varianter kommer likt den nuvarande med Intel Core-processor, anmärkningsvärt är att det den här gången handlar om olika modeller för de olika utförandena.

Tidigare rapporter talar för att Microsoft kommer använda energioptimerade processorer från Intel, vilket kan betyda att det handlar om Y-serien med 11,5 W TDP. Det skulle dock innebära något lägre prestanda än i nuvarande Surface Pro 2, varför 15 W-modellerna i U-serien inte går att utesluta.

Sett till pris ligger grundmodellen 100 dollar lägre än Surface Pro 2, som kostar 899 dollar med samma mängd lagring (64 GB) och primärminne (4 GB). Vad som stryker på foten är processorn, som kliver ned till en Intel Core i3. Modellerna som följer får Core i5-processorer med identisk prissättning gentemot den nuvarande generationen. Detta avrundas av två Core i7-varianter, varav toppmodellen med 512 GB lagring för hela 1 949 dollar återfinns.

Tidigare rapporterar talar för att Surface Pro 3 får en större skärm, eventuellt i 12-tumsklassen. Det här styrks av Windows Phone Central, som utöver den större skärmen nämner tunnare skärmramar. En annan detalj är att Windows-knappen ska sitta på surfplattans vertikal- istället för horisontalsida.

Att skärmen växer innebär även att nuvarande tangentbord sannolikt inte passar. Den nya modellen ska därför ackompanjeras av nya Type Cover, det vill säga tangentbord med fysiska brytare. Tangentborden ska finnas i färgerna svart, lila, turkos och röd, varav den sistnämnda är "Microsoft Exclusive", vilket kan betyda att den endast kommer kunna köpas i Microsoft Store.

Microsofts kommande evenemang kommer hållas i New York, den 20 maj, klockan 11:00 lokal tid (17:00 svensk tid).