Bildkvalité och användandet som monitor

Bildkvalitet

Som alltid så är det värt att notera att jag är en glad amatör och inte besitter den utrustning som krävs för att göra ordentliga tester för att objektivt mäta bildegenskaperna på denna modell. I detta fall skulle jag dock argumentera för att det är ganska överflödigt för jisses vilken bildskärm det här är.

LG-OLED-48CX_zelda_background.jpg

Färgdjupet och kontrasten är enastående, den hanterar både mörka och ljusa bilder med imponerande kontroll. Då jag till vardags sitter med den nu något åldrade AOC AGON AG352UCG vilket är en VA-panel med 100 Hz uppdateringsfrekvens är bildegenskaperna ljusår ifrån varandra.

Jag blev helt stum när jag först satt igång TV:n. Det kan låta som att jag överdriver men jag har aldrig sett en så imponerande bildåtergivning fram till nu. Lägg där till det stora formatet, relativt ställt mot min 34 tums skärm jag använder till vardags, så är det svårt att hålla tillbaka lovorden.

Det brukar sägas att OLED kan ha problem med ljusstyrkan men det är inget som jag upplever vara ett problem, den är ordentligt ljusstark och även i direkt solljus går det utan att problem att utröna vad som händer på skärmen. I mörker gör den sig såklart bäst men det gör ju de flesta bildskärmar.

Även betraktningsvinkeln är helt fantastisk, bilden förändras inte någonting oavsett vilken vinkel jag tittar från. Det finns såklart ingen som helst backlight bleed och jag upplever heller inte att färgerna skulle förändras över panelytan då den upplevs som väldigt kontrollerad och stabil i färgåtergivningen över hela panelen.

Det är såklart värt att lägga till att jag aldrig har upplevt en OLED-TV tidigare och kanske är det tekniken i sig som är imponerande i denna storleksklass men oavsett blev jag helt golvad. Svärtan är makalös då varje individuell pixel stänger av sig själv helt, vilket innebär att den svarta färg som visas på panelen motsvarar den man ser även när TV:n är helt avstängd.

LG-OLED-48CX_reflection.jpg

Därmed snuddar vi på en av nackdelarna med en sådan djup svärta och det är ytbehandlingen av panelen. Den har en väldigt reflekterande yta. Detta gör ju såklart att panelen i det närmaste är som en spegel med svart bakgrund. Placeringen kommer vara avgörande för denna TV. Min rekommendation är att placera den där det går att stänga ute ljuset så gott det går och minimera att reflektioner uppstår. Ni kan se ett exempel nedan på hur mina persienner hjälper till att minska på reflektionerna.

LG-OLED-48CX_reflection_daylight.jpg
LG-OLED-48CX_reflection_daylight_blinds.jpg

När väl panelen är igång så är det klart mindre dramatiskt men det går inte att sticka under stol med att det är klart synligt i dagsljus. Tur då att vi har mörker större delen av året här i Sverige.

LG 48CX som PC-monitor

Efter att ställt in 120 Hz så var det slut på smekmånaden för mig och denna TV:n. Vad som manifesterade sig var en liten gloriaeffekt kring texten, främst svart text mot vit bakgrund. En oskärpa och gnuggat-sig-i-ögonen-effekt. Eftersom det är ganska svårt att fånga på bild så tog jag en närbild där det går att se hur de individuella pixlarna beter sig.

IMG_20200705_184250.jpg

LG 48CX stödjer HDMI 2.1 med 40 Gbps bandbredd vilket är fullt tillräckligt för 4K i 120 Hz och 10 bitars färg. Problemet som jag har är att jag inte har ett grafikkort som stödjer HDMI 2.1. Faktum är att ingen av de stora tillverkarna har modeller som stödjer HDMI 2.1. Kommande konsoler från Sony och Xbox kommer stödja denna nya standard så det är ju inte osökt att tänka sig att kommande RDNA2 från AMD och Ampere från Nvidia också kommer att ha stöd för den senaste HDMI-standarden.

Så problemet är att varken mitt egna GTX 1080 Ti eller det utlånade RTX 2070 Ti stödjer HDMI 2.1 vilket gör att komprimeringstekniker måste tillämpas för att hamna inom specifikation. Det är då YCbCr420 in i bilden.

advanced_display_settings_4K120_YCbCr420.JPG

Vad som är positivt är att denna komprimering är i princip helt omärkbar vid spelande och filmtittande. Jag noterade inga större skillnader mellan RGB och YCbCr420 när jag spelade mina favoritspel såsom Doom och Total War Warhammer för att nämna några. Då är skillnaden mellan 60 Hz och 120 Hz betydligt mer påtaglig.

Vidare så komprimeras bilden så fort det går över 60 Hz så även vid 100 Hz är det bildkomprimering som gäller. Själv löste jag detta genom att växla mellan de olika lägena beroende på vad jag pysslar med för stunden. Ska jag spela så ställde jag in 120 Hz och skulle jag sitta och arbeta eller redigera bild så ställde jag in 60 Hz, inte optimalt men hanterbart.

Jag kan konstatera att nackdelarna stannar där. Som PC-monitor är detta en imponerande upplevelse. Skärmytan är som ni nog kan föreställa er brutalt stor och arbetsytan är som 4K UHD i ren allmänhet men storleken på skärmen gör att den är användbar på riktigt. Fyra fönster är till exempel riktigt praktiskt att använda om man redigerar bilder eller jobbar med text som jag gör. Filmredigering blir också väldigt trevligt och lättöverskådligt.