Prestandatester

Design och montering i all ära, det viktigaste med en kylare är dock hur den presterar och i nedan scenarion har vi ställt Cooler Masters nykomling mot två favoriter i samma prisklass. Den ena är Noctuas klassiker NH-D15 som trots 9 år på nacken är en ständig rekommendation. Den andra jämförelsen görs mot Noctuas relativa nykomling NH-U12A som trots sin ringa storlek är en effektiv kylare.

Testerna har utförts på moderkortet Asus ROG Maximus Z790 Hero med processorn Intel Core i7-13700K. Valet av processor föll på i7-varianten då vi vill kunna leverera tillräckligt hög effekt så att kylarna får jobba ordentligt men inte så pass att processorn slår i sin värmegräns direkt. För det scenariot passar Core i7-13700K med sin TDP under turbo på 253 W bra in.

CM-MA824-Stealth-7.jpg

Valet av grafikkort föll på Geforce RTX 4090 Founders Edition. Temperaturerna loggas genom mjukvaran HWinfo64, om ej annat anges är det värdet "CPU package temperature" som redovisas. Datan exporteras sedan till en CSV-fil och efteranalyseras i Microsoft Excel.

Testet är genomfört på vår vanliga öppna testrigg för processorer och grafikkort i ett vanligt rum med rumstemperatur på 25 °C. Då testerna är genomförda på öppen rigg och inte inuti ett chassi är testerna inte nödvändigtvis representativa för de temperaturer som kan förväntas inuti i ett chassi. Testerna är istället gjorda för att ge en fingervisning om hur de tre kylarna förhåller sig till varandra.

Temperaturtester

Den första laddningen tester är genomförda med automatisk fläkthastighet definierat av moderkortets BIOS och inställningar och fläktkurvor är orörda. Processorn är låst till sin fördefinierade strömbudget med ett maximalt TDP på 253 W och Intel Adaptive Boost Technology är inaktiverat. Vi redovisar den maximalt uppnådda temperaturen under testet samt snitttemperaturen under testets sista minut. Därtill är varje kylare i diagrammet märkt med den genomsnittliga fläkthastigheten från testets sista minut där värdet avrundats till närmsta tiotal.

*Varvtalet avser mätning för 120 millimetersfläkten

Redan i första testet imponerar Cooler Masters nykomling med i regel ett par grader svalare drift än de båda bruna kylarna från Noctua. Metodiken i detta test berättar inte hela berättelsen men i FPU-testet i Aida64 kliver samtliga tre fläktar upp på sin maximala fläkthastighet mer eller mindre omedelbart och här loggas en skillnad på 4 C°.

Det är främst i de scenarion där kylaren ska leda bort över 200 W värme där MA824 särskiljer sig. Noterbart är även att Cooler Masters jätte kliver ner på en hastighet under sitt maximala RPM-värde vid 180 W Package Power.

Ovan följer två diagram där vi över tid loggat temperaturen i Aida64-mjukvarans CPU + Cache-test samt FPU-testet. Som tidigare nämnts är kurvorna i CPU + Cache-testet vid 180 W belastning ganska lik mellan alla de tre kombattanterna. Temperaturen stiger i ungefär samma takt och placerar sig sedan på en ganska jämn nivå under de 45 minuter vi testar.

Under den tyngre arbetslasten i AIDA64:s FPU-test och en arbetslast på 220 W är det dock större skillnad mellan de olika kylarna där MA824 Stealth stabiliserar sig på en lägre temperatur och ligger sedan stadigt där under hela testet.

Ljudtester

I nedan tester har vi använt samma mätutrustning som vi använder för mätning av ljudnivå på grafikkort men metodiken skiljer något. Som nämnt i inledningen på denna sida är mätningarna utförda på en öppen testrigg. Detta medför att ljudmätningarna inte nödvändigtvis stämmer överens med den upplevda ljudnivån under normal användning. Värdena bör som innan ses mer som en fingervisning för hur de olika kylarna förhåller sig till varandra.

IMG_9543.jpg

Mätningarna är utförda med 13 centimeters avstånd till kylaren i ett stängt rum och bakgrundbruset ligger på 31 dBA.

Första testet är ytterligare en loggning av temperatur över tid under ett 45 minuters CPU + Cache stresstest från Aida64. Alla tre kylare är normaliserade till 40 dBA.

Här imponerar återigen Cooler Master MA824 Stealth och visar på god effektivitet vid samma ljudnivå som de båda konkurrenterna från Noctua. Skillnaden mellan de tre olika konkurrenterna är generellt 4-5 °C men stiger i vissa enstaka fall upp till 6 °C.

Slutligen är det dags att titta på ljudmätningarna för de tre kylarna vid ett visst angivet varvtal. Även här är det imponerande siffror som Cooler Masters Mobius-fläktar visar upp. Vid varje angivet RPM-värde är det generellt den mest tysta kylaren, det ska dock sägas att skillnaden ställt mot Noctuas NF-A12x25-bestyckade NH-U12A inte är massiv.

Framförallt runt 900-1500 RPM är det båda två väldigt lika, där skillnaderna växer till sig är vid 100 procent fläkthastighet, där MA824 är märkbart mer tyst.

Trotjänaren Noctua NH-D15 börjar tyvärr visa sin ålder något i denna kategori och är påtagligt mer högljudd än det båda andra. Värt att notera är att den maximala fläkthastigheten för NH-D15 är 1500 RPM.