Sammanfattning

Corsair har för vana att uppdatera sina nätaggregatsserier med jämna mellanrum, där det ibland kan skilja enormt från en revision till en annan i de lägre prisklasserna. Med RMx-serien fortsätter de dock att spela med väldigt säkra kort, med väldigt inkrementella förändringar – något som både känns smart och tryggt på en så pass omtyckt serie, men samtidigt lite långtråkigt.

rm750x_2021-20.jpg

Tredje generationens RM750x är verkligen ingen besvikelse när det kommer till elektrisk prestanda, där nykomligen ärver sina föregångares välsvarvade egenskaper. Detta innebär både råstabil spänningsreglering och därtill nästan fånigt låga rippelvärden. Vidare ligger verkningsgraden på samma höga nivå som tidigare och i linje med enhetens 80 Plus Gold-certifiering.

Ljudnivåmässigt håller sig enheten väldigt tyst under normala arbetslaster, där den nya fläkten hålls stillastående vid låg last medan varvtalet och ljudkaraktären är väldigt snäll en bit upp på belastningsstegen. Fläktkurvan är dock något mer aggressiv än föregångarna när man arbetar i de övre effektregistren. Hur mycket detta påverkar upplevelsen i praktiken är dock diskutabelt, då resten av systemet har en tendens att överrösta nätdelen när man plockar ut 750 W till komponenterna.

Medan det verkligen inte finns mycket att klaga på med detta nätaggregat hade vi någonstans hoppats på en mer aggressiv evolution för RMx-serien när en ny version lanseras år 2021. Trender från förr, som de inbyggda kondensatorerna i kablarna, hade vi gärna sluppit för en mer följsam och enkel kabeldragning – givetvis då med visst avkall på rippelprestandan, men den är redan så pass imponerande att det inte har någon större betydelse i praktiken om den försämras marginellt.

Sett till kostnad har RM750x V3 ett rekommenderat pris på 1 449 kronor, vilket är högre än föregångarens introduktionspris – ett pris som dock gått upp med ett antal hundralappar sedan pandemins start. Prissituationen på nätaggregatsmarknaden ser ut att peka uppåt den närmaste tiden, men tittar man på läget just precis nu ligger nykomlingen några hundringar ovanför andra välsvarvade enheter som exempelvis Seasonics Focus GX – vilket placerar Corsair något sämre prismässigt.

För att knyta ihop säcken är tredje generationens RM750x ett riktigt trevligt nätaggregat som inte lär göra någon besviken. Enheten bjuder på prima elektrisk prestanda, gott om anslutningsmöjligheter och låga ljudnivåer. Vi hade dock velat se lite fler nyheter och förbättringar ackompanjera prishöjningen hos den nya revisionen för att kunna dela ut det absoluta toppbetyget.

Corsair RM750x V3 är ett utmärkt nätaggregat med välsvarvad elektrisk prestanda och låg ljudnivå

Fördelar

  • Extremt stabil spänningsreglering

  • Rippelvärden i världsklass

  • Väldigt hög verkningsgrad

  • Bra anslutningsmöjligheter

  • Tio års garanti

  • Semipassivt och generellt tyst ...

Nackdelar

  • ... men något aggressiv fläktkurva i de övre effektregistren

  • Börjar bli dags att fimpa kondensatorerna i kablarna

Rekommenderat pris: 1 449 kronor

Uppdatering: Efter publiceringen av den här artikeln fick vi en uppdatering kring det officiella riktpriset för RM750x, vilket tidigare kommunicerats som 1 639 kronor av Corsair. Detta riktpris visade sig vara utdaterat och ska istället vara 1 449 kronor när modellen dyker upp i svenska butiker.