För dig som inte har behov av att kunna starta upp massor Docker-containers eller köra virtuella maskiner på en NAS-enhet utan främst är ute efter lagring, kan det vara lite onödigt att köpa en av de mer avancerade modellerna. I den kategorin erbjuder Synology J-serien av NAS-enheter, där lite enklare hårdvara innebär ett lägre pris, dock fortfarande med liknande funktionalitet som hos dyrare syskon.

I denna testpilot har jag fått möjligheten att titta på DS220J, som är J-seriens modell med två hårddiskplatser. Vid sidan av de dubbla platserna kommer NAS-enheten med en 64-bitarsprocessor med fyra kärnor, närmare bestämt Realtek RTD1296, och en Gigabit Ethernet-port, allt till ett relativt lågt pris – i skrivande stund strax under 2 000 kronor.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

swedbearfejs.png

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Björn Endre

  • Användarnamn: @Björn Endre

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Huddinge

  • Specialitet: Datorer och hårdvara

En av SweClockers mest välrenommerade medlemmar och en riktig legendar i hårdvaruvärlden. Björn har varit med sedan 1990-talet och är bland annat känd som grundaren till Bjorn3D.com, en internationell sajt om datorer och hårdvara som också bär hans namn.

Inte helt otippat älskar han att undersöka och testa nya teknikprodukter, oavsett om det gäller en spännande tv, en ny datorkomponent eller ett komplett datorsystem. Han har dessutom ett brinnande intresse för nätverk och tillhörande teknik.

När han inte testpilotar på SweClockers jobbar Björn som senior utvecklare på Lexly, coachar sina barn i fotboll och försöker (med varierande framgång) hitta tid till att lira de senaste speltitlarna på konsol och PC.

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Synology som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Synology DS220J

Egenskap

Värde

CPU

Realtek RTD1296, 64 bitar, 4 kärnor i 1,4 GHz

Hårdvarukrypteringsmotor

Ja

Systemminne

512 MB DDR4 (ej ECC)

Hårddiskfack

2 st.

Kompatibla hårddisktyper

3,5 tum SATA
2,5 SATA HDD (med valfri 2,5-tumsdiskhållare)

Nätverk

1× 1 Gbps Ethernet

USB

2× USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps)

Filsystem

Intern: EXT4
Extern: EXT4, EXT3, FAT, NTFS, exFAT (via gratis applikation)

Storlek (höjd × bredd × djup)

165 × 100 × 225,5 mm

Vikt

0,88 kg

Systemfläkt

1× 92 mm

Bullernivå

18,2 dB(A)

Programmerad start/avstängning

Ja

Vakna med LAN / WAN

Ja

RAID-typ som stöds

Synology Hybrid RAID, Basic, JBOD, RAID 0, RAID 1

Maximala samtidiga SMB/AFP/FTP-anslutningar

100 st.

Maximalt antal lokala användarkonton

1 024 st.

Max delade mappar

256 st.

Surveillance Station

Två gratislicenser (maximalt 12)

Pris

Cirka 1 900 kronor inkl. moms
Lägsta pris:

Processorn som sitter i DS220J är 64-bitarsmodellen Realtek RTD1296 med fyra kärnor som körs i 1,4 GHz. Det är en ny mediaprocessor från Realtek som på just processorsidan använder fyra ARM Cortex-A53-kärnor med understöd från grafikdelen ARM Mali-T820 MP3. Jag kollade upp lite på nätet och det verkar vara en bra processor för en NAS som främst är till för lagring.

Enlig Synology klassificeras DS220J som "Grupp 2" när det gäller dess hantering av media. Du kan läsa mer vad det betyder på denna sida, men kort innebär det att DS220J inte kan konvertera video alls, utan du får främst använda den för att strömma video direkt till en uppspelningsklient.

Det som jag tycker är en besvikelse är att DS220J endast kommer med en enda Gigabit Ethernet-port. Jag ser att Realtek RTD1296 endast stödjer 1 Gbps, något som i sig är synd, men RTD1296 stödjer faktiskt två stycken 1 Gbps-portar, varför Synology i alla fall hade kunnat slänga in en till.

I övrigt är det inga större överraskningar. DS220J stödjer olika RAID-typer för två lagringsenheter, inklusive Synologys egen Hybrid RAID (SHR) som gör det möjligt att mixa diskar med olika storlek.

En närmare titt

synology-ds220j-box.jpg

Synology fortsätter med att leverera sina produkter i en neutral kartonglåda med en enda klisterlapp för att berätta lite mer om produkten. Självklart är enheten väl inpackad och jag noterar inga skador efter postgången.

synology-ds220j.jpg

Att det är en NAS-enhet av den billigare sorten märks på materialet den är gjord av. Det är plast, och utan diskar är Synology DS220J väldigt lätt. Det betyder däremot inte att den ser billig ut på håll och jag gillar den vita färgen.

synology-ds220j-front.jpg
synology-ds220j-back.jpg

Framsidan är relativt ren och har endast några lysdioder för att visa diskaktivitet och om enheten är påslagen. På baksidan sitter det två USB 3.2 Gen 1-anslutningar samt Gigabit Ethernet-anslutningen. Här ser du också den 92 mm stora fläkten som ska hålla enheten kyld.

synology-ds220j-inside1.jpg
synology-ds220j-inside2.jpg
synology-ds220j-inside3.jpg

Det är enkelt att öppna Synology DS220J: En liten skruv behöver skruvas bort och sedan är det bara att dra bort ena halvan av lådan. Det finns inga plastskenor som kan sättas på diskarna utan de skruvas fast på gammalt hederligt sätt. I änden finns den stora fläkten, som lätt kan bytas ut mot en tystare variant om så önskas. Jag störs inte direkt av ljudet och det är sannolikt inget jag skulle lägga ned någon tid på.

synology-ds220j-accessories1.jpg
synology-ds220j-accessories2.jpg

Synology skickar med de vanliga tillbehören: skruvar, strömadapter och nätverkssladd. De skickar även med en liten plåtbit som i dokumentationen heter "HDD-fäste". Det visar sig att om du har en hårddisk med bara två skruvhål behövs denna adapter för att du ska kunna skruva fast diskarna i båda hålen.

Mjukvaran

Synology erbjuder en mjukvara som gör det enkelt att hitta din nya NAS-enhet på nätverket för att initiera den och starta installationen. Naturligtvis går det också att göra genom att ansluta direkt mot IP-numret.

install1.png
install2.png
install3.png
install4.png
install5.png
restore_settings.png
restore2.png

Under installationen får du möjlighet att skapa ett lokalt konto samt att välja om du vill använda någon av de extra tjänster som finns. Jag har sedan tidigare ett Quickconnect-konto och valde att fortsätta använda det. Då fick jag även möjlighet att kopiera inställningar från en gammal NAS-enhet till denna.

desktop.png
kontrollpanel.png
paket.png
preinstalled_apps.png

Synology är nu uppe på version 7.0.1 av det egna operativsystemet DMS. Jag har nämnt det i tidigare testpiloter, men Synology DMS är ett snyggt lättanvänt operativsystem med massor av funktionalitet inbyggd, antingen direkt eller via externa applikationer. Även med denna enklare processor känns DMS 7 snabbt och rappt vid användning.

Trevligt nog ser Synology till att bara ett fåtal applikationer installerade från start. Resten finns i applikationsbiblioteket. Det är inte lika välfyllt som hos de mer avancerade NAS-enheterna, men det finns gott om trevliga program som är väl värda att installera. Här är några av mina favoriter:

Plex server
Jag vet att det finns andra mediaservrar, men Plex är något jag använt i många år. Även DS220J har stöd för Plex Server, dock endast om du väljer att installera den som ett beta-paket. Tyvärr innebär avsaknaden av hårdvaruaccelererad omkodning av media att du främst kan använda Plex för att strömma media direkt till en uppspelningsklient, som måste stödja formatet.

Cloudsync

Det finns många fördelar med att använda molntjänster för dina filer. Ett problem är dock att någon annan har kontroll över dina filer. Cloudsync kan hjälpa dig med att till viss del ta tillbaka kontrollen över filerna. Applikationen kan ansluta till många olika tjänster inklusive Dropbox, Onedrive och Google Drive, och se till att dina filer även synkroniseras ner till din NAS-enhet.

Det innebär att om någon tjänst går ned eller att du väljer att avsluta någon, så finns dina filer fortfarande kvar lokalt.

Synology Drive /Note Station / Synology Calendar, Synology Contacts / Synology Office

Screenshot 2022-01-24 at 00.20.57.png

Synology gör det enkelt att starta ett eget litet Office-programpaket på det interna nätverket, till exempel för familjen. Jag har faktiskt börjat använda denna på min egen Synology NAS, bland annat för att ge hela familjen en intern kalender.

Prestanda

Synology skickade med två Toshiba N300-diskar på 4 TB stycket. Dessa snurrar med 7 200 varv per minut och har en 128 MB cache. Som väntat är det Gigabit Ethernet-anslutningen som är begränsningen och du kan förvänta dig runt 80–100 MB/s när du skriver och läser filer.

Något jag märker när jag kopierar större testfiler till NAS-enheten från min nya Macbook Pro med M1 Pro, är lite instabilitet. Filerna jag kopierar är ofta mer än 4–5 GB stora, men samma filer kopierar över fint från min Microsoft Surface Laptop 3.

Naturligtvis testar jag även att använda DS220J för att lagra och strömma film och här får jag lite olika resultat. Jag testar med en Ipad Pro, en Apple TV 4K (första generationen), Chromecast med Google TV och en LG C8-TV. På alla dessa enheter använde jag Plex-klienten.

Jag sparar ett antal HD-trailerklipp på servern, däribland en 4K UHD-trailer för kommande Batman-filmen (HECV, 10 Bit, PCM, AC3) och en trailer för kommande Dr. Strange-filmen (1 920 × 804 pixlar, H265, 10bit, PCM, AC3). Jag lägger även upp en del gamla rippade filmer i främst 1080p-upplösning.

Jag hade inga större förhoppningar men till min förvåning sväljer Ipad-enheten allt, inklusive Batman-trailern. Jag har inga problem alls att se alla dessa videoklipp, och inte heller de andra filmerna jag testar. I övrigt är det lite sämre. Apple TV drar igång trailermaterialet, men till exempel Batman hackar enormt mycket. Dr. Strange-trailern fungerar lite bättre. LG-TV:n och Google TV klarar dock ingen av dessa trailerklipp.

Jag kollar även på hur belastad NAS-enheten är, men inte i något fall går belastningen över 30–40 procent på processorn, inte ens när det hackar massor.

Sammanfattning

Det är lätt att bli lite blasé när du får möjlighet att testa avancerade NAS-enheter. Sanningen är dock att långt ifrån alla har behov av en ”snabb” processor eller 8 GB minne i en NAS. Jag har till exempel ställt en liknande NAS, någon av Synologys tidigare J-modeller, hos mina föräldrar just för att ge dem en billig men kompetent lagringslösning för alla deras enheter i hemmet.

Synology DS220J är en stor uppdatering mot föregångaren DS218J och kommer med en snabbare och bättre processor och snabbare minne. Det är fortfarande en budget-NAS och har till exempel endast en Gigabit Ethernet-anslutning och ingen USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) eller USB Type-C-format. Processorn saknar också hårdvaruaccelererad omkodning vilket begränsar den som mediaserver.

Något jag alltid återkommer till när jag testar Synology-produkter är deras suveräna mjukvara. DMS blir bättre för varje version och jag tycker att DMS 7 är snabbt och lättanvänt. För mig är det stor pluspoäng, som lyfter det över många andra konkurrenter som kommer med mycket enklare gränssnitt.

Synology DS220J är också väldigt funktionsrik. Vare sig det handlar om att lagra foton, ta säkerhetskopior av din dator eller att ha ett eget litet Office-system. Synology DS220J kan hantera det bra. Mediasidan är jag dock lite mer kluven till. Eftersom Synology DS220J inte kan koda om mediafiler kräver det att klienten kan spela upp det du vill titta på. Jag var imponerad hur bra min Ipad Pro klarade av nyare material, men inte lika imponerad av problemen för min TV eller Google TV.

Tittar jag på priset kostar Synology DS220J när jag skriver detta runt 1 900 kronor vilket är ett bra pris jämfört med konkurrenternas enheter. Det är vad du får betala för en NAS med två hårddiskplatser och denna typ av processor. Vill du ha bättre hårdvara får du lägga till en tusenlapp, något som kan vara onödigt om du inte har behov av mer prestanda eller funktionalitet.

Synology DS220J är en budget-NAS som erbjuder bra funktionalitet och utmärkt mjukvara till ett bra pris. Du får acceptera några begränsningar men för dig som vill ha en bra NAS för lagring med möjligheten för lite extra funktionalitet, tycker jag det är ett utmärkt val.

Fördelar

  • Godkänd prestanda

  • Funktionsrik

  • Lätt att installera

  • Bygg ut funktionalitet med applikationer

  • Två gratislicenser för Surveillance Station följer med

Nackdelar

  • Bara 512 MB DDR4-minne. Synology borde installera åtminstone 1 GB

  • Kan inte koda om media vilket gör den till ett mindre bra val för mediaserver.

  • En extra Ethernet-port hade varit trevligt eftersom det stöds av Realtek RTD1296

  • Ingen USB 3.2 Gen 2-anslutning eller USB Type-C