Komfort

Om vi börjar med lite grunddata: Jag är man, 180 centimeter lång och väger cirka 90 kg. En ganska genomsnittlig Leffe med andra ord. Om jag knappar in detta på Vertagears webbplats föreslår den bland annat PL6000 som en passande modell, tillsammans med resterande stolar i Racing Series.

Vertagear_PL6000_1080612.jpg

Vertagear PL6000 i lägsta läge...

Vertagear_PL6000_1080614.jpg

... respektive högsta läge.

Vertagear_PL6000_1080619.jpg

Sitsen går att luta ordentligt.

Vertagear PL6000 erbjuder ordentligt med anpassningsmöjligheter. Det går att justera stolen i höjdled och lutning, precis som de allra flesta kontorsstolar. Därtill finns möjlighet att justera lutningen på ryggstödet samt höjd, bredd och vinkel för armstöden.

Vertagear_PL6000_1080617.jpg

Ryggstödet går att luta bakåt nästan helt platt bakåt för den som vill ta en tupplur mellan spelsessioner.

För mig är stolen även i det lägsta läget dessvärre en aning för hög. Det gör att mina ben lutar nedåt när jag sitter med rak rygg. Lutar jag stolen bakåt, som man gärna vill göra ibland, lättar fötterna nästan helt från golvet.

I det lägsta läget är sitsen 502 mm över golvet. Om vi jämför detta med en kontorsstol från ett svenskt möbelföretag är den på 480 mm. Skillnaden ser kanske ut att vara liten, men märks ändå tydligt. En bok under fötterna ger mig genast en mer avslappnad och behaglig sittställning.

Att justera stolen går ganska snabbt när jag väl bekantat mig med de olika spakarna. Jag upptäckte exempelvis att jag föredrar att sitta rak i ryggen i FPS-spel, med låst lutning på sitsen och armstöd i höjd med bordskanten. Spelar jag däremot något spel med handkontroll vill jag hellre luta både sits och ryggstöd bakåt och slänga upp fötterna på chassit.

Vertagear_PL6000_1080604.jpg

Kudden för svanken. Notera PVC-lädrets olika texturer.

Stolen är som tidigare nämnt klädd med högdensitetsskum och PVC-läder. Vid en första provsittning känns den ganska hård, men upplevs bekvämare efter en tids användning. Viss trötthet infinner sig dock i rygg och rumpa efter en längre tids spelande.

PVC-lädret är mönstrat i olika texturer. De dekorativa panelerna har en en kolfiberinspirerad yta medan sidorna och ryggen är av en mer traditionell läderliknande textur. Flera ytor är dessutom perforerade för att ge en viss ventilation. Det verkar fungera bra och stolen känns inte särskilt varm att sitta i under längre perioder.

Vad det gäller kuddarna är jag en smula kluven. Jag upptäcker mig själv med att putta undan svankkudden ibland. Kudden i nackstödet sitter däremot där den ska. Visst, det handlar mycket om personliga preferenser, men jag känner ändå att stolen är bekvämare utan kudden mot svanken.