Montering och sammanfattning

Corsair kan inte anses vara några noviser när det kommer till chassin. Även deras enklare chassin har fått god kritik för att de har en premiumkänsla. Monteringen i Corbide Air 740 kan inte anses vara något annat än mycket lätt, inget var i vägen, samtliga paneler gick att plocka loss och det öppna inre gav en lättarbetad montering. Visserligen gjorde mina äldre mindre komponenter kanske inte chassit sin rätt men gjorde det möjligt för mig att skapa en uppfattning kring chassit.

16.JPG

Till synes är det ett väldigt stort utskuret hål och Micro ATX är kanske inte riktigt tanken med chassit. Det öppna chassit ger även goda vinklar om man vill arbeta med vattenkylning. Begränsningar kring vilka komponenter är mer eller mindre obefintliga. Troligen är det plånboken som tar slut först. Långa grafikkort, höga processorkylare och de längsta nätaggregaten på marknaden platsar i chassit med bravur. Chassit ger fortfarande ett luftigt intryck.

19.JPG

Då kammardesignen flyttar ut all lagring till den bakre kammaren öppnar det upp för varierade och intressanta vattenkylningslösningar. Inte mindre än tre radiatorer på 280 mm går att klämma in i chassit samtidigt.

17.JPG

Den bakre kammarens utrymme kan inte beskrivas på något annat sätt än fenomenalt. Dock kan detta även innebära dödutrymme för många användare. Det chassit faller något på är dessvärre avsaknaden av vettiga byglar att fästa ormboet av kablar i. Man kan argumentera för att det inte behövs för att kunna få på sidopanelen, men ett ormbo gör ingen glad. De som finns sitter i princip på samma plats.

Kombinerat med att 2,5-tumsburen sitter mellan platsen där kabeln från nätaggregat till processor (CPU) går medför det att många kablar korsar samma plats. Tillsammans med de många genomdragningshålen och det faktum att hela kammaren är dold medför det ändå det blir förundrande lätt att få till en proffsig och snygg kabeldragning.

18.JPG

Fästet för nätaggregatet är betydligt bättre än vad jag förväntade mig och håller nätaggregatet väl på plats. Dock lämnar vaggorna för 2,5-tumsenheterna mer att önska då de tunnare 7 mm-enheterna rör sig rätt friskt upp och ner. Tjockare modeller på 9,5 mm sitter nog bättre.

Väl när datorn är igång märks det att chassit är väldigt öppet. Även avsaknaden av fläktkontroller gör sig känt. Fläktkontroller eller reglering av fläktar är mer eller mindre ett måste för en uthärdlig ljudnivå. Botten och toppen av chassit har ett väldigt grovmaskigt fläktfilter och hela dessa paneler måste avlägsnas för rengöring.

Allt som allt är Corsair Carbide 740 Air ett trevligt och välbyggt chassi även om det faller kort på några punkter. Designen kan man inte hävda är vanligt förekommande och detta känns som en trevlig utveckling av serien.

Fördelar:

  • Välpolerad passform och byggkvalitet i toppklass

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Ventilation i toppklass

  • Ypperligt stöd för vattenkylning

  • Lättarbetat innandöme

Nackdelar:

  • Lite tråkigt materialval

  • Svårt att nyttja allt utrymme

  • Ingen fläktkontroller med hög ljudnivå som följd

  • Dyrt

Rekommenderat pris vid lansering: 1 659 kronor