Kompletterande speltest: Spel i DirectX 12

Det är ingen större tvekan om att grafikgränssnitt som DirectX 12 och Vulkan är framtiden för kommande grafikmotorer och spel. Än så länge har vi dock haft begränsad framgång med att utvinna några större prestandavinster med de nya gränssnitten, och det tycks finnas en ganska snäv inlärningskurva för utvecklarna att använda dessa fullt ut.

Vi laddar här upp med ett par DirectX 12-orienterade tester, både syntetiska och renodlade spel, för att se om de kan utnyttja Ryzen-processorernas många trådar på ett effektivt vis. Observera att speldiagrammen är i bildspelsform, där DirectX 11 finns med som referens.

Futuremarks deltest Time Spy i 3DMark är ett bra exempel på lyckad DirectX 12-implementation på ett syntetiskt vis. Här kan AMD:s Ryzen-processorer sträcka fint på sina åtta kärnor och placerar sig därmed nära toppen. Vinsten plockas hem av Core i7-6900K.

DirectX 12 i Total War: Warhammer är ingen höjdare ihop med AMD Ryzen. Båda modellerna tappar, likt Broadwell-E, rejäl prestanda i jämförelse med spelet i sitt DirectX 11-läge. Enda modellen som klarar sig någorlunda bra är Core i7-7700K, men då är det fortfarande påtagligt bättre resultat som presenteras under DirectX 11.

I Civilization VI är det marginell prestandaskillnad för Intel-processorerna när spelet ställs i sitt DirectX 12-läge. Detsamma kan inte sägas om AMD Ryzen, där båda modellerna tappar rejält med prestanda i DirectX 12.