Montering och sammanfattning

Det är svårt att inte dra på smilbanden när man hanterar ett chassi i Streacom F12C:s kaliber. Modellen bjuder verkligen på skyhög finish och klanderfri passform, där den bastanta aluminiumstommen passar som handen i handsken i ett hemmabiorum med påkostad hifiutrustning.

streacom_fc12c-20.jpg
streacom_fc12c-21.jpg
streacom_fc12c-22.jpg

Chassits öppna layout gör monteringsprocessen till en enkel historia, där det finns gott om utrymme att manövrera in de olika beståndsdelarna. Tomrummet som blir över i modellens framkant används som en naturlig plats för överblivna kabellängder, vilket ihop med höga distanser för moderkortet gör det lätt att hålla ormboet på plats och ur vägen.

streacom_fc12c-23.jpg

Modeller med vardagsrumsinriktning kommer ofta med ganska snäva restriktioner gällandes storlek på komponenterna, men i fallet F12C känns inte dessa alltför begränsande. Chassit sväljer utan problem merparten av grafikkorten på marknaden, med undantag för ett fåtal giganter. Likaså gällandes processorkylare, där det givetvis finns ett tak för hur höga de får vara, men trots chassits storlek finns det ändå möjlighet att undvika lågprofilsvarianter med begränsad kylförmåga.

streacom_fc12c-25.jpg
streacom_fc12c-24.jpg

Streacoms universella monteringssystem för lagring och ventilation kommer med både för- och nackdelar. Bland de positiva aspekterna syns en oerhörd flexibilitet, där de olika skenorna kan placeras fritt utmed chassits sidor och husera en myriad av olika fläkt- och lagringslösningar. På den negativa sidan ser vi en omständlig fästmekanism för skenorna samt bristande vibrationsdämpning vid användning ihop med mekaniska hårddiskar.

Nämnvärt är även att Streacom inte skickar med varesig fläktar eller IR-mottagare med chassit, något som kan tyckas rymmas innanför den ganska saftiga prislappen på 2 400 kronor. Därtill hade vi gärna sett lättillgängliga USB-portar på modellens framsida, även om detta möjligtvis skulle påverka den rena estetiken.

I det stora hela är dock Streacom F12C ett riktigt härligt hantverk, med bra och lättarbetad inre design samt ett yttre som smälter in fint i mångas vardagsrum. Modellen dras med vissa nackdelar, där många är kopplade till ett bristande mervärde ihop med chassits höga pris på 2 400 kronor. Den som är beredd att vädra plånboken kan dock se fram emot ett välbyggt chassi för finrummet.

Streacom F12C är ett bra chassi med imponerande kvalitet och välplanerat inre.

Fördelar

  • Kvalitet, finish och passform i toppklass

  • Goda expansionsmöjligheter för sin storlek

  • Lättarbetat

  • Flexibelt monteringssystem för lagring och ventilation

Nackdelar

  • Bristande vibrationsdämpning för lagringsenheter

  • Inga medföljande fläktar/IR-mottagare

  • Inga frontmonterade USB-portar

  • Saftig prislapp

Pris vid publicering: 2 400 kronor
Lägsta pris: