NZXT Manta

nzxt_manta-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

Minitower

Formfaktor

Mini ITX

Dimensioner (B×H×D)

245 x 426 x 450 mm

Vikt

7,2 kg

Material

Stål, plast

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

3 st. (varav 1 st. delar vagga med 3,5")

Fläktplatser

4 st. 140/120 mm, 1 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 120 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Pris

NZXT Manta är ett väldigt stort Mini ITX-chassi, som med yttermåtten 245 x 426 x 450 mm landar på en liknande lådvolym som den fullstora ATX-modellen Corsair Carbide 400C. Utseendemässigt bjuder chassit på en säregen design, där de yttre panelerna består av välvda stålplåtar.

nzxt_manta-4.jpg
nzxt_manta-2.jpg
nzxt_manta-3.jpg

Den välvda frontpanelen kommer i ett slätt utförande utan några 5,25-tumsplatser. Denna sitter med snabbfästen och kan lossas med ett enkelt knyck. Detta avslöjar i sin tur ett stort dammfilter som täcker två förinstallerade 120 mm-fläktar.

nzxt_manta-21.jpg
nzxt_manta-22.jpg

I den främre delen av chassits topp återfinns lättåtkomliga anslutningar i form av dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud. På den motsatta sidan syns en enskild strömknapp.

nzxt_manta-5.jpg
nzxt_manta-23.jpg

En närmare titt på modellens baksida avslöjar en förmonterad 120 mm-fläkt som ackompanjeras av två expansionsplatser för instickskort. Likt många andra NZXT-chassin i det övre segmentet kommer I/O-panelshålet med tillhörande belysning som aktiveras med en knapp bredvid detta. Nätaggregatet monteras i vanlig ordning i modellens botten, där insuget har bestyckats med ett dammfilter.

nzxt_manta-20.jpg
nzxt_manta-19.jpg

Chassits topp är bestyckat med ventilationsgaller på både vänster och höger sida, vilket tillåter varm luft att passera ut. Hela panelen är, likt fronten, löstagbar och döljer i sin tur två fläktplatser för modeller i storleksklasserna 120- eller 140 mm.

nzxt_manta-6.jpg

NZXT Manta kommer i ett antal olika färgkombinationer, där den gemensamma nämnaren för de flesta av dessa är att den vänstra sidopanelen pryds av ett stort fönster. Det finns även möjlighet att köpa chassit i ett fönsterlöst utförande, dock till samma pris som fönstervarianterna.

nzxt_manta-7.jpg

Med sidopanelen avtagen möts vi av ett öppet inre, där fokus hos huvudkammaren ligger på bra luftgenomströmning utan skrymmande burar för hårddiskar och 5,25-tumsenheter. Monteringsplatsen för moderkortet ackompanjeras av en rejäl uppsättning genomdragningshål, vilket ihop med den stora kabelkanalen på höger sida bör göra kabeldragningen till en smal sak.

När det kommer till restriktioner rymmer huvudkammaren grafikkort med längder upp till 363 mm samt processorkylare med en maximal höjd på 160 mm.

nzxt_manta-14.jpg

I den främre delen av huvudkammaren återfinns två lagringsvaggor för 2,5-tumsenheter. Dessa är placerade på ett finurligt vis vilket gör att kontakterna på lagringsenheterna hamnar precis vid ingången till kabelkanalen. Detta resulterar både i enkel kabeldragning samt ett estetiskt tilltalande bygge.

nzxt_manta-17.jpg

Det nedre partiet av chassit täcks av ett hölje som döljer nätaggregat och fula kabelansamlingar. Höljet har i sin tur utstansade ventilationsöppningar, vilket ska ge luftkylda grafikkort möjligheten att plocka in sval luft från den undre kammaren.

nzxt_manta-15.jpg
nzxt_manta-16.jpg
nzxt_manta-18.jpg

På ventilationsfronten kommer chassit med tre förmonterade 120 mm-fläktar, två i framkant och en baktill. Utöver dessa finns det möjlighet att komplettera med två 120/140 mm-fläktar i toppen. Därtill kan den som önskar byta ut fläktarna i framkant till större 140 mm-varianter.

Som många andra överdimensionerade Mini ITX-chassin ligger fokus hos NZXT Manta på expansionsmöjligheter för vattenkylning. Radiatorstödet är därmed gediget med plats för pjäser i storleksklassen 280 mm, både i framkant och toppen. Ovanpå detta finns det möjlighet att klämma in en 120 mm-radiator i chassits bakkant.

nzxt_manta-8.jpg

Vid en första anblick ser utrymmet på baksidan av moderkortsplåten ytterst begränsat ut, men tack vare den välvda sidopanelen är fallet den totala motsatsen. Här finns nämligen en spalt på mellan 30 och 38 mm att tillgå för kabeldragning, vilket i kombination med de många genomdragningshålen bör göra det till en smal sak att få till kabelorganisationen i chassit.

nzxt_manta-12.jpg

Monteringspunkten för nätaggregatet återfinns i den nedre kammaren och tillhandahåller gummifötter som motverkar att vibrationer fortplantar sig från enheten. Storleksmässigt får det plats nätaggregat med längder upp till 363 mm, förutsatt att man inte har en lagringsenheten monterad i botten. I det sistnämnda fallet bör man istället hålla sig till 200 mm som maximal längd.

nzxt_manta-13.jpg
nzxt_manta-11.jpg

I den främre delen av den nedre kammaren finns det möjlighet att montera in en lagringsenhet i storleksordningen 3,5 tum eller 2,5 tum. Oavsett formfaktor monteras lagringsenheten vilandes på en uppsättning gummibussningar, vilket ska hämma vibrationer från exempelvis mekaniska hårddiskar.

nzxt_manta-10.jpg
nzxt_manta-9.jpg

På baksidan av moderkortsplåten finns det två förmonterade kretskort, där det minsta av dessa är ljuskontrollern för belysningen vid I/O-panelen samt bakom NZXT-logotypen. Bredvid denna återfinns en smidig PWM-hubb som kan styra upp till sju 3-pinsfläktar samt en enskild 4-pinsfläkt efter PWM-signalen från exempelvis CPU-kontakten på moderkortet.