Fractal Design Node 202

node_202-2.jpg
node_202-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

377 x 88 x 332 mm

Vikt

3,5 kg

Material

Stål, plast

2,5”-platser

2 st.

Fläktplatser

2 st. 120 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

450 W 80 Plus Bronze (SFX)

Pris

Fractal Design Node 202 är ett väldigt kompakt desktopchassi, som kan placeras både liggandes samt ståendes med ett medföljande ställ. Med måtten 377 × 88 × 332 mm landar modellen cirka 4 liter under populära Raven RVZ01 volymmässigt, något som gör modellen mer lättplacerad men också mer begränsad i vilka komponenter som kan ta plats på insidan.

node_202-3.jpg
node_202-9.jpg
node_202-5.jpg
node_202-6.jpg

Företaget har satsat på en riktig ren och anspråkslös design med Node 202, där fokus ligger på att smälta in bland tv-bänkens andra komponenter. I framkant syns lättåtkomliga anslutningar i form av dubbla USB 3.0-portar samt in- och utgångar för ljud. Materialvalet är en blandning av stål och plast, där det sistnämnda främst används för delar av de övre och undre skalet.

node_202-4.jpg

I bakkant skvallras det en del om modellens inre layout, med I/O-panelshålet till vänster för moderkortet samt två tvärliggandes expansionsplatser för eventuellt grafikkort på höger sida. Längst ner i högra hörnet syns nätbrunnen vilken matar nätaggregatet med ström via en intern förlängningskabel.

node_202-7.jpg
node_202-8.jpg

En närmare titt på chassits ovansida avslöjar en rejäl, filterbestyckad, ventilationsöppning i samma region som processorkylaren hamnar på insidan. Därtill är även bottenpanelen bestyckad med ett flertal öppningar för skapa luftflöde till både grafikkort och nätaggregat. På botten återfinns även fyra skruvar som behöver avlägsnas innan det övre skalet går att plocka bort.

node_202-10.jpg

För att exponera hela insidan av Node 202 behöver man först lossa topplocket, vilket hålls på plats med tidigare nämnda skruvar i botten. Ovanpå det går hela bottenpanelen att lossa genom att trycka in ett tiotal plastclips. Med båda höljena borta återstår bara stålstommen, vilket är en smidig startpunkt för montering.

node_202-14.jpg

Modellen har stöd för moderkort i formfaktorn Mini ITX, där montering sker plant i chassits högra bakkant. Under själva monteringspunkten syns ett stort utstansat hål, vilket tillåter eftermontering av processorkylare utan att moderkortet behöver plockas bort. Då chassit är väldigt lågt får det plats kyllösningar med en maximal höjd på endast 56 mm, vilket utesluter många av de mer högpresterande pjäserna.

node_202-15.jpg

När det kommer till nätaggregat är chassit anpassat efter modeller i den mindre formfaktorn SFX. Node 202 kommer i två utföranden, ett utan nätaggregat samt ett där en 450 W-enhet med 80 Plus Bronze-certifiering ingår. Då det sistnämnda är icke-modulärt bör användare som inte har kabeldragning som främsta hobby kika på den nätdelslösa varianten och istället komplettera med ett modulärt dito.

node_202-16.jpg
node_202-18.jpg

Chassit är utformat att kunna husera högpresterande grafikkortlösningar med en maximal längd på 31 cm. Dessa monteras liggandes inuti en separat kammare på modellens vänstra sida och ansluts till moderkortet med en medföljande riser-brygga. För att ge stabilitet till tunga grafikkort är chassit bestyckad med ett justerbart plaststöd. I botten av denna kammare finns det möjlighet att montera två fläktar i storleksordningen 120 mm.

node_202-17.jpg

När det kommer till lagringsenheter monteras dessa i en löstagbar bur i chassits framkant. Denna rymmer upp till två 2,5-tumsenheter.

node_202-11.jpg
node_202-12.jpg
node_202-13.jpg

För att undvika dammuppbyggnad inuti chassit är samtliga insug på undersidan bestyckade med dammfilter. Dessa sitter fast med magnetremsor och kräver att man plockar loss hela underredet för att möjliggöra åtkomst.