Reflexer, vinklar och 4K IPS

Hur är då 4K på 24 tum? Skönare än väntat. Problemet med den här upplösningen på typiska skärmstorlekar ligger främst i hur program och operativsystem utnyttjar pixlarna. Generellt är det betydligt bättre i Windows 8.1 än i äldre versioner, men det finns fortfarande gott om program som inte kan med den stora pixelmatrisen. För program som bygger sitt gränssnitt på pixlar blir allting litet och plottrigt. Du tar gärna och flyttar näsan närmare skärmen och lutar dig lite över skrivbordet.

Dell_p2415q_produkt_extra_1.jpg

En viktig egenskap hos P2415Q jämfört med tidigare 4K-skärmar vi testat är att Dell använder en IPS-panel och det är en direkt skillnad till det bättre. Den uppenbara skillnaden är förstås betraktningsvinklarna men det är också skillnader som är svårare att sätta fingret eller för den delen siffror på. Tidigare tester med 4K-skärmar i och TN-paneler har gett oss skärmar som är ganska tröttsamma för ögonen trots större storlekar.

Här räcker det med några minuter för att konstatera att det finns en annan nivå av lugn och behag över skärmen. Det är heller inga problem, som väntat med IPS, att färger och tonkurva skiftar så fort vi flyttar huvudet några centimeter. Kort och gott en skärm som är mer användbar praktiken och då för lite mer än att främst klämma in så mycket information som möjligt på samma yta.

Halvmatt reflexfilter

Dell har gett P2415Q ett ganska typiskt halvmatt eller "semi-gloss" reflexfilter av medelgod effekt. Inverkan på själva bilden är mild med en svag frostad eller grynig struktur synligt mot ljus bakgrund. Rakt framifrån ger filtret endast diffusa reflektioner i ytan och ju längre åt sidan du kliver, desto mer beter sig filtret som en spegel. Fast det är så klart inget problem för dig som sitter rätt framför skärmen.

Dell_p2415q_reflex_1.jpg

Rakt framifrån är reflexer mer diffusa

Dell_p2415q_reflex_2.jpg

Mot sidorna bli skärmen mer som en spegel

Filtret är inget vidare på att ta bort omgivningen från reflektionerna och mot svart bakgrund ser du vilken färg du har på tröjan. En vit upplyst vägg några meter bakom dig sätter en ljusare ton mot bilden och kommer du riktigt nära med ansiktet stirrar Voldemort tillbaka.

Med andra ord en diffus reflektion utan tydliga detaljer men heller inte särskilt effektiv mot omgivningen. Det fungerar för dig som är allergisk mot blanka skärmar, men filtret kommer att plocka upp ljuset och rummet ganska tydligt. Placeringen är alltid viktigt med bildskärmar och det blir lite viktigare med P2415Q.

Dell_p2415q_reflex_jmfr.jpg

Jämförelsebild för reflexer

IPS-panelen har utmärkta betraktningsvinklar och med 24 tum ska det mycket till för att vinklarna blir ett problem. Nu tenderar 24 tum och 4K som skrivet innebära att du sitter närmare skärmen, men det sker ändå utan att bilden viker av mot hörnen. Vi såg inga avvikelser över ytan eller störande kantblödningar. "IPS glow"-effekten kan bli märkbar mot nedre hörnen som ter sig lite ljusare och gulare när skärmen är ergonomiskt vinklad och du tittar nedåt. Glow-effekten försvinner när du sitter i helt rät vinkel.