Func KB-460

IMG_7257.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Func

Modell

KB-460

Brytare

Mekaniska (Cherry MX Red)

Anslutningar

2 st. USB 2.0

Dimensioner (BxHxD)

448 x 198 x 33 mm

Vikt

1,25 kg

Pris

Gamingföretaget Func grundades 1999 i Kalifornien och gjorde sig snabbt ett namn med den numera ikoniska musmattan Surface 1030. Efter en tids frånvaro från marknaden plockades varumärket upp igen under förra året och baseras numera i Sverige. Det "nya" Func var inte sena med att återlansera sin populära musmatta i ny tappning samtidigt som de förberedde en rad andra speltillbehör. Senast ut är företagets första tangentbord KB-460, som vi tänkte ta en närmare titt på idag.

IMG_7261.jpg
IMG_7260.jpg

Func KB-460 är ett relativt avskalat tangentbord vars grundläggande layout kan komma att ringa en klocka hos mer bevandrade tangentbordsentusiaster. Detta är inte helt konstigt då modellen, likt Qpad MK-85 Pro och Tesoro G1NL, baseras kring en inre plattform från den taiwanesiska tillverkaren Ione. Func har dock satt sin egen prägel på utsidan i form av en väldigt diskret design tillsammans med en gummerad yta som motverkar repor och fingeravtryck.

Även om KB-460 erbjuder gedigna makromöjligheter har företaget likt många av konkurrenterna slopat dedikerade makroknappar och satsar istället på enklare mediafunktioner som delar tangenter med F1-F6-knapparna. För att undvika problem med ergonomin till följd av tangentbordets höga höjd skickar även Func med ett väl tilltaget handlovsstöd.

IMG_7266.jpg
IMG_7267.jpg

Kikar vi närmare på tangentbordets baksida syns en USB 2.0-hubb med totalt två stycken portar för valfria tillbehör. Dessa matas genom en enskild USB-kontakt som även driver själva tangentbordet och dess bakgrundsbelysning. Trevligt nog erbjuder även KB-460 "full n-key rollover" via USB, vilket innebär att ett obegränsat antal tangenter kan tryckas ner och samtidigt registreras utan bortfall.

IMG_7263.jpg
funcsoftware.PNG

Som vi tidigare nämnt är modellen bestyckad med en väldigt flexibel makrofunktion. Genom en medföljande mjukvara kan antingen förinställda snabbkommandon eller inspelade makron tilldelas till en valfri tangent. När allt är klart sparas kommandona i tangentbordets minne, vilket innebär att programvaran inte behöver köras konstant i bakgrunden. Det finns totalt fem stycken profiler som kan programmeras med olika makron och snabbkommandon.

IMG_7264.jpg

Func har valt att bestycka KB-460 med mekaniska brytare från den välrenommerade tillverkaren Cherry, och här handlar det om den röda varianten med inbyggd lysdiod. Just Cherry MX Red är en linjär brytare med väldigt lågt motstånd som enligt många lämpar sig extra bra för just spel. Som vanligt handlar detta dock om personlig preferens och vi rekommenderar därför spekulanter att prova på de olika brytarna innan köp.

IMG_7270.jpg
IMG_7271.jpg

Modellen kommer även med röd bakgrundsbelysning där varje tangent är bestyckad med en enskild lysdiod. Denna kan ställas i fyra olika steg, där de tre första är intensiteten hos lysdioderna och det sista är ett pulserande läge.