Latens och respons

Eizo FG2421 kommer i standardformatet 16:9 med 1 920 x 1 080-pixelmatris och använder en VA-panel, som enligt Eizo är den "snabbaste på marknaden". Med snabb åsyftas responstiden, hur snabbt kristallerna kan vrida sig till rätt position, men Eizo är också noga med att specificera input lag, alltså hur lång latens (fördröjning) är från att bildsignalen anlänt till dess att skärmen faktiskt ändras. Två olika saker som ofta förväxlas.

Responstid

Hur snabbt kristallerna i LCD-panelen vrider sig till rätt position. Låg responstid innebär en kvickare förändring och därför mindre eftersläpning. Här specificerar Eizo fem millisekunder i normalt läge och med funktionen Turbo240 aktiverat är det nere på en millisekund. Detta vid växling från grå-till-grå, alltså från en gråton till en annan. Att gå från en gråton till en annan och tillbaka, särskilt från svart till vitt och tillbaka, tar längre tid och där uppger Eizo nio millisekunder.

Input lag

Latens, hur lång fördröjningen är för att ändra bilden. Det mesta av latensen uppstår på väg till panelen när signalen från grafikkortet ska behandlas och omvandlas till något som kan förändra panelen. Hög latens innebär att spel inte hänger med i dina rörelser. I reaktionssnabba spel kan det vara skillnaden mellan att dela ut headshot eller att bli den som tar emot ett.

När du spelar med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz existerar varje bildruta i 8,3 millisekunder. Är latensen för hög, exempelvis har många datorskärmar ett värde på 20 millisekund, hinner skärmen alltså uppdateras tre gånger innan det du gör i spelet syns på skärmen.

Eizo FG2421 har en specificerad input lag på 1,5 bildrutor eller mindre vid 120 Hz och 1,0 bildrutor vid 60 Hz. Vid 120 Hz är det alltså cirka 12 millisekunder, vilket borde vara nog för alla utom de övermänskliga spelarna. Det förekommer uppgifter om lägre siffror än så, men att mäta latens på så här korta tidsrymder är komplicerat, kräver gärna ett mäktigt oscilloskop och att du har extremt bra koll på utrustningen. Ta därför siffror under 10 millisekund med en nypa salt.

Oavsett ska Eizo ha en applåd för att de specificerar input lag. Alldeles för få tillverkare är öppna med den uppgiften.

Testmetod för Input lag

Vi använder programvaran SMTT 2.0 med CRT-skärmen Samsung 900NF, som synkar på 1 920 x 1 080 pixlar. Programmet använder en räknare som hoppar rad- och kolumnvis nedåt på skärmen och detta fotograferas med en kamera.

Eizo_FG2421_latens.jpg
  • A: Här ser vi hur elektronstrålen precis ritar upp 22,507 millisekunder på CRT-skärmen.

  • B: Kristallerna hos Eizo FG2421 har precis börjat vrida sig för att visa 22.494 millisekunder. Latensen är i detta exempel således 13 millisekunder efter CRT-skärmen.

  • C: Vid 22,483 millisekunder har kristallerna nått full ljusstyrka. Responstiden i detta exempel är således 11 millisekunder.

  • D: Vid 22,465 millisekunder har kristallerna nästan gått tillbaka till svart.

Detta exempel är vid 60 Hz-frekvens med Turbo240 avstängd. Totalt förlopp på LCD-skärmen är alltså cirka 30 millisekunder. Slutartiden på kameran är 1/200-dels sekund, alltså 5 millisekunder vilket också inverkar. Man tar en lång serie bilder och arbetar fram ett genomsnitt. Alla "mätningar" av latens och responstid är därför endast kvalificerade gissningar.

Kontentan är också att även om latens och responstid är olika saker så hänger de ihop, eftersom responstiden adderar några millisekunder innan kristallerna hinner ändra sin position. Därför används ibland begreppet "Display lag", som kombinerar båda delar.