Test: Ljudnivå och värmeutveckling

Yttemperaturerna mäts och antecknas efter 30 minuters belastning vid uppspelning av videoklipp och repetition av 3DMark Fire Strike (Combined). I samma veva antecknas även värden för ljudnivån med mätinstrumentet 15 centimeter från den testade enheten. Testerna utförs med en rumstemperatur på 23 grader och bakgrundsbrus på 32,7 decibel.

I de allra flesta fallen är datorn praktiskt taget ljudlös och fläkten går inte att höra såvida du inte sitter i med nästintill obefintligt ljud runtomkring. I videouppspelning stängs däremot fläkten efter ett tag av helt och körs därefter helt passivt till dess att användarmönstret förändras.

Trots passiv kylning vid filmtittande blir inte Asus Zenbook UX301 särskilt varm. Det är inga problem att sitta med datorn i knät för undertecknad, men beroende på personliga preferenser kan datorn upplevas ljummen. Vid surfning och annan form av lättare användning är datorn rentutav svalare då fläkten körs på lågt varvtal.

Med profilmåttet 15,5 millimeter och en förhållandevis törstig processor befarade redaktionen skyhöga ljudnivåer, men så är inte fallet. Det råder inga tvivel om att fläkten är hörbar, men det är inte i form av mekaniskt oljud som de allra flesta datorerna lider av. Ljudet kan bäst beskrivas som ett susande och är därför inte särskilt irriterande för varken användare eller omgivning att höra.

Värt att påpeka är att Zenbook UX301 till skillnad från de flesta andra datorerna har en riktig fläktkurva. Medan det är vanligt att fläktens varvtal justeras i tre, två eller rentutav endast ett steg, går fläkten gradvis uppåt på Zenbook UX301 innan den toppar 39,3 decibel. Resultatet är att datorn i många fall knappt hinner väsnas innan en processorintensiv beräkning är färdig.

Asus berättar att företaget prioriterat låg ljudnivå med Zenbook UX301, något som märks i våra tester. Den prioriteringen kommer på bekostnad av temperaturerna, som är riktigt höga närmast skärmen där alla komponenter är placerade. Lyckligtvis går det att vila handlederna nere vid pekplattan och använda tangentbordet utan att det upplevs vara för varmt.