GDDR4-minne har inte riktigt slagit igenom trots att det varit tillgängligt för grafikkortstillverkarna länge. Bland grafikkorten som går att köpa i butik är det just nu enbart det äldre Radeongrafikkortet HD 2600 XT och Radeon HD 3870 som använder den nya minnesstandarden. Alla andra grafikkort, bortsett från budgetmodellerna, är utrustade med GDDR3. Det står dock klart att GDDR3 kommer att ersättas förr eller senare när den minnesstandarden inte längre kan leverera bandbredden som grafikkortstillverkarna kräver.

Under Cebitmässan kommer några AMD-tillverkare att visa upp ett Radeon HD 3870 X2 som använder sig av GDDR4 istället för GDDR3. Det här får ses som ett smakprov av vad som komma skall då AMD inte bara har GDDR4-grafikkort planerade i framtiden utan även modeller som använder GDDR5. Enligt den senaste informationen om AMD:s nya grafikkortsserie Radeon HD 4000, som kommer att konkurrera mot Nvidias Geforce 9-serie, har de kraftfullaste modellerna GDDR5-minne. Modellerna i mellansegmentet kommer att ha GDDR4-minne.

Båda dessa minnesstandarder klarar av mycket högre bandbredd än GDDR3 och drar dessutom mindre ström. Redan i februari förra året visade Samsung upp GDDR4-minne med en bandbredd på 128 gigabyte per sekund som är dubbelt så mycket som vad Geforce 8800 GTS 512 MB klarar av. GDDR5-minne kommer att kunna vara ännu snabbare.

GDDR3-minne är dock inte dött än och MSI har en idé vad man kan göra med den minnesstandarden. MSI kommer nämligen att lansera ett Geforce 9600 GT med hela två gigabyte minne.

Tester som undersökt hur mycket grafikkortsminne som egentligen behövs har kommit fram till att det enbart är Crysis och Call of Duty 4 som överlag behöver mer än 512 megabyte minne, och det enbart i höga upplösningar och grafikinställningar. Eftersom Geforce 9600 GT är ett mellansegmentgrafikkort är detta grafikkort för långsamt att utnyttja hela minnesmängden.

Att lansera mellan- och budgetgrafikkort med mycket minne är dock något av en tradition för grafikkortstillverkare och redan på Geforce 2-tiden var det vanligt att de långsammaste grafikkorten hade enorm minnesmängd.

Det är dock intressant att grafikkortstillverkarna experimenterar med minnet. Jämfört med grafikprocessorerna brukar minnesmängden och minnesklockfrekvensen få relativt lite uppmärksamhet, trots att allt fler användare spelar i hög upplösning och därmed har behov av mer minne på kortet.

Källa: Tech-Report, TCMagazine.