Att AMD:s processorsockel AM4 är både till åren kommen och väldigt populär har knappast gått gemene hårdvaruentusiast förbi. Att plattformen är seglivad spädes på under årets CES-mässa när företaget avtäckte flera nytillskott på plattformen – däribland Ryzen 7 5700X3D. I en intervju med PCWorld berättar nu AMD:s marknadschef för processorer i laptop och desktop, Danny Woligroski, att stödet fortsätter.

Anledningen anges vara att AM4 fortsatt är en storsäljare för AMD då det låga priset på moderkort kombinerat med låga priser på primärminne av typen DDR4 gör den konkurrenskraftig. Även om AMD inte uttalat att plattformen är döende har det länge spekulerats att utfasningen skulle börja i samband med att den modernare AM5-sockeln äntrade marknaden.

Ryzen7000-32.jpg

Tiden för AM5 är nu... snart.

Danny Woligroski berättar istället att AM5-plattformen är riktad mot de som vill framtidssäkra då den är exklusivt kompatibel med minnestypen DDR5. Vidare berättar han att normalt sett brukar övergången ske naturligt i samband med att den nyare minnestypen sjunker i pris och kommer då organiskt att konkurrera ut den äldre plattformen. Då detta inte har skett ännu fortsätter således AMD:s stöd för den äldre AM4.

Om AMD har behövt göra om sina ursprungliga planer eller om tanken från början var att stödja två plattformar parallellt framgår dock inte av intervjun. Då prisdeltat mellan DDR4- och DDR5-minnen fortsatt är påtagligt får framtiden utvisa när AM4 slutligen skall jordfästas.

Vad skulle få dig att uppgradera till AM5? Berätta i tråden!