Kinesiska dator- och tillbehörstillverkaren Lenovo kommer till IFA-mässan i Berlin med en unik ny skärm. Thinkvision 27 3D är en glasögonfri 3D-skärm på 27 tum och därmed den första fristående, större skärmen av sitt slag, skriver Ars Technica. Tidigare har Acer och Asus släppt bärbara datorer med liknande teknik och Acer har även släppt mindre, portabla, externa skärmar.

Lenovos skärm använder lentikulära linser för att visa olika bilder för varje öga, vilket skapar en stereoskopisk effekt på samma sätt som 3D i biografer använder polariserat ljus och poliserationsfilter med olika riktning för varje öga i glasögonen. Själva tekniken liknar den typ av ”3D”-bilder på papper som visar två olika bilder beroende på ur vilken vinkel du tittar på dem.

Skärmen skiljer sig från andra 3D-skärmar genom att den kan växla mellan 3D och 2D. Med 3D-effekten är upplösningen 1920 × 2160, utan 3840 × 2160. Andra specifikationer är typiska för en modern IPS-panel av bättre modell: 60 Hz bildfrekvens, 310 nits ljusstyrka och 99 procent av färgrymderna DCI-P3 och Adobe RGB.

Målgruppen för skärmen är professionella användare av 3D- och CAD-program som kan dra nytta av att se sina tredimensionella skapelser med 3D-effekt. Det reflekteras också av priset: 3 000 dollar, vilket lär bli runt 40 000 kronor. Skärmen ska börja säljas i januari 2024.