Internetleverantören Bahnhof är inte rädda för att sätta stopp för förslag och verksamheter de inte håller med om. Bahnhof har lyft rösten kring flera IT-politiska frågor kring bland annat integritet, nu senast kring EU-förslaget Chat control 2, men även inom IT-säkerhet på riksnivå.

I ett inlägg på Bahnhofs blogg berättar leverantören om en händelse i sommar där företaget satte stopp för ett besök från en grupp regeringstjänstemän från olika departement i Hong Kong. Gruppen ville ta en titt på företagets datahall Pionen i södra Stockholm, men nekades av säkerhetsmässiga skäl.

Att representanter för en totalitär diktatur vill inspektera vårt datacenter hör till ovanligheterna. Vi tackade naturligtvis nej till besöket av säkerhetsmässiga skäl, och med hänsyn till det rådande omvärldsläget. – Bahnhof

Utöver att besöka datahallen skulle gruppen även ta en titt på Stockholms tunnelbanesystem samt ha ett möte med Trafikverket om säkerhet. Utöver att tacka nej till vistelsen har Bahnhof kontaktat Säkerhetspolisen för att dela med sig av listan med de 21 personer som ville besöka bergrummet.

Bahnhofs inlägg om incidenten avslutas med en uppmaning till företag och myndigheter att tänka till en extra gång kring liknande händelser. Detta samt även kontakta Säkerhetspolisen eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Mer om Bahnhof