Intel är inte den enda processortillverkare som de senaste veckorna har drabbats av en nyupptäckt säkerhetsbrist. Samma dag som Intel och säkerhetsforskare publicerade nyheten om ”Downfall” publicerade AMD och andra säkerhetsforskare en rapport om sårbarheten ”Inception” som drabbar samtliga Zen-baserade processorer.

AMD har hittills bara släppt en fix för Inception via mikrokod för serverprocesorerna i Epyc-serien – Ryzen- och Threadripper-kretsar får vänta lite längre. Däremot har uppdateringar som kringgår problemet via ändringar i Linux-kärnan släppts för Zen 1 och 2, skriver Wccftech.

Linux-sajten Phoronix har redan hunnit testa hur mycket åtgärderna för Inception kostar i form av sänkt prestanda. Sajten har jämfört prestandan i olika tester på fyra olika sätt med en Epyc 7763-processor: Helt utan fixar, med enbart kernelkod-fix, med kernelkod och fix i mikrokoden samt med en alternativ fix kallad Indirect Branch Prediction Barrier (IBPB).

Påverkar bara vissa arbetsuppgifter

Resultaten visar att vanliga användare inte har något att oroa sig för: Påverkan av fixarna är minimal i vardagssysslor. 3D-renderingsprogrammet Blender blev 1,4 procent långsammare, 3DMark Wild Life Extreme 1,2 procent långsammare och Firefox Speedometer 1,2 procent snabbare.

Databaser, kodkompilering och en del andra uppgifter visade desto större prestandaförlust, med upp till 54 procent i Phoronix tester. Även bildbehandlingsprogram visade något större inverkan, med exempelvis 12,4 procent långsammare resultat i Rawtherapees inbyggda benchmarktest.