Medan 5G blir allt mer vanligt förekommande jobbar hårdvarutillverkare på att förbättra upplevelsen för framtida konsumenter. Qualcomm presenterade nya 5G-modemet Snapdragon X75 i februari och visar i nytt test vad det går för.

Nya modemet har slagit nytt världsrekord när det kommer till hastighet över sub-6GHz-bandet. Mer specifikt användes ett fristående 5G-nätverk som via fyra strömmar via separata Time Division Duplex-kanaler, TDD, som kombineras med kvadrupel amplitudmodulering, QAM-1024, och slås samman för att uppnå sammanlagd hastighet på 7,5 Gbps.

Yoshman förklarar QAM.

Hög nedladdningshastighet är bara en av fördelarna med Qualcomms nya modem. Enligt Qualcomm ska även bättre nätverkshantering, högre energieffektivitet och generellt bättre användarupplevelse erbjudas.

Givetvis är detta scenario inte representativt för vanliga användare, men ger ändå en fingervisning av potentialen i kommande telefoner som använder modemet. Det som krävs i framtiden är vidare utveckling av 5G-näten i Sverige för att uppnå dessa hastigheter, mer specifikt 5G Advanced.

Snapdragon X75 väntas dyka upp i flaggskeppstelefoner under årets andra halva, men vilka enheter som använder det kraftfulla modemet återstår att se.

Vad skulle du göra med alla Gbps?