Samsung har sedan Flip 3-lanseringen sett till att samtliga av sina vikbara enheter kan hantera en viss mängd vatten med IP-certifieringen IP-X8. Med kommande generationers vikbara är det dags att byta ut X:et i certifieringen, vilket betyder att enheterna ska bli bättre på att hantera damm och mindre partiklar som kan leta sig in i gångjärnet.

Enligt Samsung-chefen TM Roh är dammtåligheten något som efterfrågats av konsumenter. Samtidigt säger Roh att folk som suktar efter dammförsvar kan behöva vänta lite till. Det spekuleras att redan nästa generation blir dammtålig, men med Rohs uttalande kan det dröja till generationen efter, det vill säga Flip 7 och Fold 7. När dubbelsiffrig IP-klassning väntas dock enheterna bli mer lockande hos allmänheten.

Oavsett om ordentlig IP-klassning är på plats eller ej har dock Samsung gjort framsteg med hantering av damm och små partiklar med varje ny generation. Nya varianter av borstar har använts i företagets vikbara som använts för att hålla partiklar och småskräp borta från gångjärnet. Detta visade sig vara ett påtagligt problem med första generationen där småskrot letade sig in i gångjärnet och gav användare en knastrig upplevelse.

IP-klassning ingen livräddare

Med ordentlig IP-certifiering betyder detta att telefonerna på pappret ska tåla vatten och små partiklar, men det är värt att poängtera att det inte gäller för alltid. Telefoner slits med tiden, vilket påverkar både damm- och vattentåligheten. Och när det handlar om telefoner med rörliga delar höjs risken att telefonen tar mer skada över tid jämfört med traditionella lurar.

Hur viktigt är dammtålighet för dig?