Långlivade PCI Express 3.0 kommer med en bandbredd om 1 GB/s per bana, något som dubbleras med numera brett tillgängliga PCI Express 4.0. Bland senaste snittets grafikkort är det just detta protokoll som används, men bandbredden som finns att tillgå hos en x16-anslutning räcker och blir över även hos de mest kraftfulla korten.

För att spara pengar med de enklare grafikkorten har många endast hälften av banorna elektriskt anslutna, trots att samma fysiska x16-anslutning används för sammankoppling av moderkort och grafikkort. Nu visar Asus ett koncept som bygger på att det finns ett glapp mellan bandbredden som de enklare grafikkorten kan använda och den som lämnas outnyttjad i en x16-plats.

Förslaget är helt enkelt att förse sådana grafikkort med en extra monteringsplats för M.2-enheter. Lösningen har inte några uppenbara tekniska svårigheter, eftersom sådana SSD-enheter kommunicerar över PCI Express men via ett alternativt gränssnitt. PCI Express-instickskort för M.2-enheter är heller inte något som Asus är nya till. Att de dessutom kan baka samman sådan funktionalitet med grafikkort visas som en prototyp baserad på ett Geforce RTX 4060 Ti.

ASUS-RTX-4060-TI-SSD.jpeg

En utskuren plats i kretskortet rymmer en M.2-enhet av 2280-typ. Bildkälla: Asus via Videocardz

I exemplet monteras en M.2-enhet från baksidan av grafikkortet. Det lämnar således plats för montering av en aktiv eller passiv kylare direkt på SSD-enheten, men grafikkortets biffiga kylarlösning kan inte nyttjas för detta ändamål. Det är värt att ha i åtanke att det endast handlar om en prototyp, varför mer snillrika implementationer säkerligen kan konstrueras – om det visar sig finnas intresse för att montera lagring på grafikkortet.

Klart är i alla fall att det inte lär vara en alltför stor utmaning att förverkliga en sådan kombination i större skala. Grafikkort med lagringsplatser kan säkerligen höja priset något, men å andra sidan är det pengar som kan sparas i moderkortsbudgeten – helt i linje med att enklare grafikkort vanligtvis kombineras med enklare moderkort, som inte sällan tummar på antalet M.2-platser.