Svenskarnas köpkraft har försvagats kraftigt, menar en färsk rapport från Netonnet. Där sammanställer återförsäljaren egen säljdata med en undersökning beställd av Norstat, för att undersöka vilka åtgärder svenskar tar till för att klara inköp även vid höjda räntor och högre inflation.

Enligt siffrorna från Norstat svarar 50 procent att de vidtagit en eller flera åtgärder för att kunna handla varor ur kategorier som hemelektronik, kläder, sport och fritid de senaste tolv månaderna. Bara drygt 15 procent säger att köpkraften inte försvagats, medan 34 procent säger att de inte vidtagit några åtgärder. Undersökningen uppges vara nationellt representativ och omfattar 1 011 svenska deltagare.

köpkraft1.png

Prismedvetenhet och fokus på rea är vanligare bland de två yngre åldersgrupperna.

prismedvetenhet2.jpg

I gruppen 65+ är det vanligare att inte ha vidtagit några åtgärder.

prismedveten3.jpg

Högst prismedvetenhet uppges vara vid köp av kläder och skor, tätt följt av möbler och heminredning.

Den vanligaste åtgärden är att vara med prismedveten och fokusera på reor eller mer prisvärda alternativ. För specifikt hemelektronik gäller det särskilt män samt hela åldersgruppen 18–29 år, där 29 respektive 36 procent uppger att de är mer prismedvetna än tidigare. Flera svarar också att de använder kreditkort eller avbetalning i större utsträckning, särskilt i yngsta gruppen 18–29 år. De mellan 18–29 år vidtar också oftare fler åtgärder samtidigt.

Kreditandelen ökar i kategorin gaming

Även Netonnets egna siffror visar att delbetalning och kreditkort är vanligare. När de fyra första månaderna år 2023 ställs mot föregående år ökar andelen som handlar hemelektronik på kredit med 13,7 procent. I det räknas dels delbetalning, dels de som använder ett "Netonnet-kort". Särskilt hög tillväxt av kreditandel syns bland annat för kategorierna gaming, vitvaror, mobil och hemmabio.

Från Netonnets egen data framgår också att snittpriset för en varukorg ökat det senaste året, samtidigt som antalet varor blivit färre. Det spekuleras kunna bero på att fler är mer målmedvetna när de handlar och siktar på väldigt specifika produkter de "måste" ha, men väljer bort mindre nödvändiga tillbehör.