De senaste dagarna har flera profiler på Youtube, Twitter och andra sociala medier uppmärksammat ett problem med grafikkort från Gigabyte, där ett potentiellt designfel kan ligga bakom sprickor i grafikkortens kretskort. Hittills ser det främst ut att handla om partnertillverkarens modeller i Geforce RTX 3000-serien, men även färska Geforce RTX 4000-serien är omnämnd.

I olika bilder och exempel visas flera grafikkort med en spricka som löper strax ovanför PCI Express-anslutningen, mer specifikt ovanför den bit som får grafikkortet att låsa fast i kortplatsen. Det varierar från knappt synligt, till väldigt tydliga sprickor.

sprucket.jpg

Olika exempel på sprickor nära PCI Express-anslutningen. Bildkälla: Louis Rossman via Videocardz.

En spricka måste inte betyda slutet för grafikkortet. I de flesta fall är det något som går att reparera, eftersom komponenterna i sig är oskadda, även om de elektriska ledarna på kretskortet är brutna. Exakt vad som ligger bakom sprickorna är inte klarlagt, men det cirkulerar gott om teorier.

Avvikande design kan vara problemet

En teori är att Gigabytes design avviker vid just PCI Express-anslutningen. En större utskärning vid den bit som låser fast grafikkortet i PCI Express-porten pekas ut som en potentiell bov i dramat, eftersom det designvalet kan ge en svagare konstruktion och högre belastning vid just den punkten, vilket ökar risken för sprickor.

Moderna grafikkort är i regel utrustade med stora, tunga och långa kylare, vilket ställer höga krav på både kretskort och övrig design för att delar inte ska spricka, vika sig eller bli skeva. Det är exempelvis inte helt ovanligt att stötta väldigt tunga modeller med en extern hållare eller stöttepelare, för att undvika att kretskortet blir skevt i längden.

Källa: Tom's Hardware